Președintele Sergio Mattarella l-a desemnat pe șeful diplomației italiene să formeze un nou guvern. Cine este Paolo Gentiloni

gentiloniMinistrul de Externe în exercițiu, Paolo Gentiloni, a fost desemnat, duminică, de președintele Italiei, Sergio Mattarella, să formeze un nou Guvern, după demisia premierului Matteo Renzi, ca urmare a referendumului de duminica trecută, relatează Le Figaro.

Paolo Gentiloni, în vârstă de 62 de ani, membru al Partidului Democrat (PD), majoritar în Camera Deputaţilor şi în Senat, a fost convocat duminică la Palatul Quirinale. Preşedintele Sergio Mattarella căuta un înlocuitor pentru fostul premier Matteo Renzi, care a demisionat săptămâna trecută după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse, relatează Mediafax.

Paolo Gentiloni s-a născut la 22 noiembrie 1954, la Roma. Este un politician italian, membru al Partidului Democrat și fost ministru italian al Comunicațiilor, potrivit site-ului http://www.esteri.it. De profesie jurnalist, Paolo Gentiloni are o diplomă în științe politice, potrivit Agerpres.

A devenit purtătorul de cuvânt al primarului Romei în 1993. În anul 2001, a fost ales membru al Parlamentului. Între 2006 și 2008, a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul prim-ministrului Romano Prodi. Unul dintre cei 45 de membri ai comitetului fondator al Partidului Democrat în 2007, a fost reales, în 2008 și în 2013, membru al Camerei Deputaților și a fost membru al Comisiei pentru afaceri externe, potrivit RomaniaLibera.ro.

Renzi a anunţat, duminică seară, că a luat decizia de a demisiona, după ce majoritatea cetăţenilor italieni au respins, prin referendum, reformele constituţionale propuse.

„Îmi asum înfrângerea. Însă cine luptă pentru o idee nu poate pierde. Nu a pierdut grupul care a susţinut ideile mele, am pierdut eu. Îi îmbrăţişez pe toţi cei care m-au susţinut. Nu am reuşit să vă aduc victoria. Am făcut tot ce se putea face. (…) Eu cred în democraţie. Cred în Italia. Am propus simplificarea sistemului parlamentar. Aceasta a fost reforma propusă la referendum. Nu am fost convingător. Experienţa Guvernului meu se încheie aici”, a declarat Matteo Renzi în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un discurs transmis în direct de postul tv SkyTG24.

 

Citiți mai mult AICI

 

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

sixteen − 4 =