Investițiile în artă, tot mai profitabile. Cotele unor pictori clujeni, în creștere însemnată la nivel internațional

maniuOperele de artă realizate de români se bucură de o tot mai mare prețuire în întreaga lume. Marile muzee din lume încearcă să cumpere operele disponibile ale unor artiști precum Constantin Brâncuși sau Adrian Ghenie. Însă tot mai căutate sunt și operele lui Nicolae Maniu, Mihai Pop sau Mircea Cantor.

Reputația artei românești la nivel internațional este tot mai bine consolidată. În marile muzee din Paris, Londra sau New York, spațiile dedicate românilor sunt tot mai importante. Un exemplu este cel al sculpturilor lui Constantin Brâncuși, a căror cotă crește mereu, spune directorul Centrului Georges Pompidou din Paris, Bernard Blistene.

Nu doar Constantin Brâncuși este apreciat în întreaga lume, ci și alți artiști, spune istoricul Leonard Horvath de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. El oferă exemplul lui Adrian Ghenie, a cărui cotă a atins valori foarte însemnate.

În urmă cu un deceniu, pictorul clujean Nicolae Maniu devenea primul artist român contemporan ale cărui opere depășeau pragul valorii de piață de un milion de euro. Acum, pictori precum Adrian Ghenie au ajuns să aibă cote de până la patru milioane de euro pentru un tablou. Experții în artă cred că va crește valoarea și altor artiști. Așa ar fi Mircea Cantor, care este socotit drept una dintre cele mai interesante prezențe expoziționale de la Paris.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

9 − eight =