Principesa Margareta a României în Parlament: România poate fi un model pentru Europa

principesa_margareta_parlament_romania_tara_inteligentaCustodele Coroanei României, Alteța Sa Regală Principesa Margareta s-a adresat, astăzi, camerelor reunite ale Parlamentului României. Ocazia acestui mesaj a fost aniversarea Centenarului “Iași – Capitala Regatului României 1916 – 1918 și Oraș al Marii Uniri”. Alteța Sa Regală a vorbit, în discursul său, despre rolul străbunicului său, Regele Ferdinand în Primul Răboi Mondial și în Marea Unire, dar și despre viitorul inspirat din înălțimea morală a strămoșilor, potrivit rfi.ro.

Alteța Sa Regală Principesa Margareta s-a adresat camerelor reunite ale Parlamentului, la sesiunea comună jubiliară. Discursul său a fost scurt și concentrat. Custodele Coroanei l-a evocat pe străbunicul său, Regele Ferdinand, care acum un secol a condus ţara prin momentele grele ale războiului care a dus și la împlinirea visului românilor – Marea Unire. Alteța Sa Regală a spus că onorarea trecutului nu trebuie făcută doar din nostalgie, ci și pentru a construi un viitor durabil pe temelia acestui trecut. 

“Sesiunea găzduită în această zi de Parlamentul României, instituția fundamentală a democrației și libertăților noastre, are încă o semnificație profundă: în afară de onorarea trecutului, evenimentul de astăzi arată că, în lumea noastră incertă și plină de pericole, România este o țară inteligentă, stabilă, care prețuiește continuitatea, care construiește viitorul pe temelia trecutului și care poate deveni un exemplu de echilibru și măsură pe continent”, a mai spus Alteța Sa Regală, în Parlamentul României. 

Principesa Margareta a mai spus și că a comemora sacrificiul armatei și a manifesta gratitudine față de națiunea română este o datorie patriotică și civică.

“Pentru mine, sesiunea de astăzi a Parlamentului nu este o comemorare, ci o inspirație pentru viitor. Regele Ferdinand și Regina Maria sunt părinții istoriei noastre moderne. Dacă vom reuși să ne ridicăm la înălțimea morală a strămoșilor noştri, noi vom birui prezentul și vom ști să ne scriem viitorul”, a mai spus, în finalul discursului său, Custodele Coroanei Române.

Discursul Alteței Sale Regale a fost urmat de cele ale reprezentanților grupurilor parlamentare. Aceștia au evocat perioada istorică în care Iașul, pe timp de război, a devenit capitala României. Depututul ALDE Varujan Voganian, a spus, în acest context, că Iașiul ar trebui să primească ceva înapoi pentru rolul său istoric, iar acel ceva este aplicarea unei strategii de dezvoltare a zonei.

”Noi sărbătorim Iașiul la București. Aș vrea să vină o zi când sărbătorim Bucureștiul la Iași. Aș vrea să vină o zi în care Guvernul României să marcheze îndeplinirea programului pentru dezvoltarea economică și socială a Moldovei. Îmi face o bucurie să vă spun că avem acordul Guvernului pentru ca la jumătatea acestui an să avem o astfel de întânire la Iași în care să marcăm prima etapă în realizarea programului de dezvoltare economica a Moldovei, pe care noi l-am prefigurat anul trecut”, a spus Varujan Vosganian.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

1 × 1 =