35 de familii din Pata Rât, scoase din ghetoul de la groapa de gunoi

case desenate de copiii din pata rat35 de familii dintre cele care locuiesc în zona Pata Rât, unde se află vechea groapă de gunoi a Clujului, vor fi scoase din ghetoul în care au trăit până acum. Oamenii vor primi apartamente cu chirie subvenționată în diferite zone din Cluj-Napoca, Apahida, Baciu și Florești.

Proiectul a fost finanțat prin intermediul fondurilor norvegiene. Chiria pe care o vor plăti aceste familii nu va depăși 100 de lei pe lună.

Familiile care beneficiază de acest proiect reprezintă doar 10 la sută din totalul familiilor care locuiesc la Pata Rât. Oamenii au semnat deja contractele de închiriere și se vor muta în noile lor case până în 31 iulie. Locuințele lor vor fi dotate cu toate aparatele electrocasnice necesare unei familii.

“Pata Rât există în primul rând din motive structurale, este rezultatul unor procese economice și sociale complexe. Acolo trăiesc patru comunități cu istorii, specificități și nevoi diferite, însă problema pe care o constituie Pata Rât nu poate fi rezolvată doar prin măsuri de asistență socială. Vorbim de sărăcie extremă, de excluziune socială. Proiectul Pata-Cluj e o intervenție coordonată care face primul pas pentru desegregarea teritorială a Pata Rât. Ea nu ar trebui să existe așa cum există acum. Pata Rât e o zonă industrială, toxică, nu rezidențială. În viziunea noastră, ar trebui desființată ca zonă de locuire”, a declarat una dintre activistele implicate în acest proiect, Gabriela Tonk.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

11 + sixteen =