Clujul, primul județ din România înfrățit cu o provincie din Armenia

Clujul a devenit oficial primul județ din România înfrățit cu o regiune din Armenia. Este vorba de provincia Armavir, care are 312.000 locuitori și care este una dintre cele mai dezvoltate regiuni din Armenia.

Protocolul de înfrățire a fost semnat azi de către vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, el însuși cu origini armene, și de guvernatorul provinciei Armavir, Ashot Ghahramanyan. La ceremonie au asistat și ambasadorul Armeniei în România, Hamlet Gasparian, președintele Uniunii Armenilor din România, deputatul Varujan Vosganian, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat, președintele Uniunii Armenilor din județul Cluj, Karen Sebesi, directorul Institutului de Armenologie, profesorul Lucian Năstasă-Kovacs, care conduce și Muzeul de Artă din Cluj, alți reprezentanți ai autorităților locale și ai comunității armenești.

Protocolul de înfrățire vizează stimularea investițiilor reciproce și a comerțului bilateral, precum și a turismului. În provincia Armavir se află centrul spiritual al armenilor, Etchmiadzin. Economia provinciei se bazează în primul rând pe agricultură, iar cultura caiselor ocupă un loc aparte. De asemenea, în provincie a luat avânt și sectorul construcțiilor, mica industrie și domeniul energetic, în condițiile în care în provincie se află singura centrală electrică nucleară a Armeniei.

 

Claudiu Pădurean

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

5 × one =