Clujul își consolidează poziția de principal hub IT în România

Clujul își consolidează poziția de principal hub IT din România. În prezent, în Cluj-Napoca, în domeniul IT lucrează peste 20.000 de persoane, iar această ramură economică a cunoscut la Cluj o creștere de 81 la sută. Creșterea va continua și în viitor și va fi stimulată de parteneriatul dintre mediul privat și universități.

Clujul devine o comunitate centrată tot mai mult pe IT și pe industriile creative. Potrivit unui studiu făcut de clusterul ARIES Transilvania, unul din 11 angajați lucrează la Cluj în domeniul producției de programe informatice. Este cel mai ridicat procent din această regiune a Europei. Dezvoltarea rapidă este consecința parteneriatului dintre mediul academic și companiile private, spune reprezentanta Universității Tehnice, Mirela Boțan.

Cooperarea dintre mediul academic și cel privat a fost esențială pentru dezvoltarea producției de software, pentru că universitățile clujene și-au adaptat cerințele educaționale la piața muncii, spune purtătoarea de cuvânt a Universității Babeș-Bolyai, Laura Irimieș.

În prezent, numărul absolvenților de Informatică și Calculatoare produși de universitățile clujene este în mod semnificativ mai mic decât numărul locurilor de muncă oferite de firmele clujene. Există statistici care arată că firmele din Cluj ar putea angaja imediat 3.000 de informaticieni, dacă ar reuși să îi găsească pe piața muncii.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

20 − thirteen =