Cine este sfântul care a fost desemnat patron al Internetului? A inventat un fel de Wikipedia a Evului Mediu

Catolicii îl serbează azi pe sfântul protector al Internetului. Este vorba de Isidor de Sevilla, un arhiepiscop care a trăit în secolele al VI-lea și al VII-lea. El este considerat drept ultimul dintre părinții latini ai Bisericii și este renumit pentru lucrarea sa enciclopedică numită Etymologiae. Prin aceasta, el a încercat să rezume înțelepciunea și cunoștințele Antichității. Sfântul Isidor de Sevilla a creat o bază de date care folosea un algoritm numit trii, foarte asemănător cu algoritmii folosiți azi în căutatea pe Internet.

Sfântul Isidor de Sevilla s-a născut în anul 560, în orașul spaniol Cartagena. Părinții săi făceau parte din elita latinofonă a Regatului Vizigot. După moartea tatălui său, Isidor a fost crescut de fratele său mai mare, Leandru, care era arhiepiscop de Sevilla. Iar după moartea lui Leandru, în anul 600, Isidor a fost ales la rândul său în scaunul arhiepiscopal de Sevilla. El s-a remarcat prin erudiție, precum și prin faptul că i-a îndemnat pe preoți să se implice în activități caritabile, iar episcopilor le-a cerut să înființeze seminarii pentru educarea tinerilor. Sfântul Isidor de Sevilla a scris numeroase lucrări din domeniul dogmaticii și moralei, însă cea mai cunoscută dintre ele este Etymologiae, care era un soi de Wikipedia care încerca să rezume cunoștințele lumii antice. Pentru a-i ajuta pe cititori să găsească mai ușor o informație anume, el a creat niște baze de date asemănătoare cu cele utilizate azi de informaticieni. Isidor de Sevilla a fost proclamat sfânt în anul 1598, iar în 1722 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Sfântul Ioan-Paul al II-lea l-a declarat în anul 2001 drept protector al Internetului, al internauților și al studenților. Acest gest face parte din din eforturile Bisericii Catolice de a stimula utilizarea comunicării sociale în scopuri bune, spune episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla spune că, personal, folosește emailul și aplicații precum Whatsapp pentru a ține legătura cu alți clerici, cu prieteni sau cu credincioșii. De asememea, el a amintit și de succesul postărilor pe Twitter ale Papei Francisc, precum și de faptul că multe dintre ele au fost adunate într-un volum care se bucură de celebritate și care se numește în limba engleză Twitting with God.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

four × five =