ClujToday.ro: Cina Domnului, una dintre cele mai frumoase tradiţii pascale din Transilvania

Una dintre cele mai interesante tradiţii din Transilvania legată de Paşte este cea a Cinei Domnului. Credincioşii care participă la Utrenia Învierii primesc un amestec de bucăţele de pâine şi de vin alb. Nu este Euharistie, ci este vorba de un obicei calvin, care a fost preluat şi de alte culte religioase, potrivit ClujToday.ro.

 

În epoca Reformei religioase, tradiţiile diferitelor comunităţi religioase din Transilvania s-au complicat, apoi membrii acestor comunităţi au început să împrumute unii de la alţii diferite obiceiuri. Aşa s-a întâmplat şi cu Cina Domnului. Spre deosebire de ortodocşi şi de greco-catolici, calvinii nu cred în transsubstanţiere, adică în transformarea pâinii şi vinului în Trupul şi Sângele Domnului. Ei servesc doar Cina Domnului, adică un amestec de bucăţele de pâine şi de vin alb. C”ina Domnului este servită tuturor participanţilor la slujbă. Din secolul al XVI-lea, când biserica ortodoxă din Transilvania se afla sub ascultarea unui episcop calvin, obiceiul de a împărţi Cina Domnului de Paşti a fost preluat şi de ortodocşi, apoi şi de celelalte comunităţi religioase din Transilvania”, spune istoricul Leonard Horvath.

Cina Domnului mai poartă şi numele de paşti, pentru că ea este oferită tocmai cu prilejul Învierii Domnului. Credincioşii care pleacă de la Utrenia Învierii primesc un pahar cu acest amestec. Cina Domnului este servită dimineaţa, pe stomacul gol, de către capul familiei, care oferă tuturor membrilor familiei câte o linguriţă cu acest amestec, după ce îi salută cu tradiţionalul Cristos a Înviat!

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

13 − ten =