Clujul de ieri: Întreținutele

Trimite și altora

„Întreținuta este o femeie din specia celor așa numite <<moderne>>, care pentru ca să intre în grațiile vreunui bărbat trebuie mai întâiu să cadă ca apoi să decadă formal. Întreținuta se deosebește de femeea de stradă prin mici particularități și anume ea este: mai curățică, mai vioaie, mai șireată și uneori chiar mai frumoasă.

Dacă suntem atenți, vedem <<domnișoare>>, cari înainte de masă se plimbă, seara înaintea mesei se plimbă, iar apoi de…ca femei cinstite, se retrag în camerele lor mobilate cu mult gust și unde le așteaptă adoratorii…

Dacă ne interesăm asupra ocupației acestor <<domnișoare>>, ni se răspunde pe scurt: Dumneaei este domnișoara X, amanta domnului Y.

Cine sunt întreținutele și unde au ele teren de activitate?

Toate <<freulein>>-urile și <<kisasszony>>-urile scăpătate, frapate de lux, cele alungate din posturile ocazionale, sau cele date afară de la stăpân, toate casierițele de cafenea pentru cari munca cinstită este un calvar, se pun în vreun colț de stradă și dacă le favorizează norocul, găsesc câte un fraier adorator. Și, astfel întâmplându-se domnișoara Mitzi, Cuci, Fritzi, Mutzi, Beti, Juliska, Mariska, Rozsi etc. se aranjează bine pentru un timp nedeterminat. Este un lucru constatat că aceste așa botezate împrieteniri se prefac uneori în căsătorii legale, dar aceasta foarte rar. În schimb, am văzut cazuri, când din pricina acestor femei cu nume așa de frivole, au rezultat crime, divorțuri, bătăi, furturi, chestiuni de spionaj și altele.

Ca să vorbim asupra localităților unde s-au pripășit aceste ființe nenorocite ce-au înhățat fericirea doar vremelnic, putem afirma că întreținutele au teren de activitate prin orașele mijlocii de provincie și, în timpul sezonului, prin stațiunile balneare și climaterice”. [„Vipera”, Anul I, nr.2, Lugoj, 27 februarie 1926].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și ClujToday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY