Cum funcționează algoritmul care detectează știrile false, realizat de o clujeancă INTERVIU

Un grup de cercetători de la Universitatea din Michigan, condus de o cercetătoare de origine din Cluj, Rada Mihalcea (foto), a dezvoltat un sistem care poate să detecteze știrile false de cele adevărate. Cercetătorul clujean a acceptat să răspundă la câteva întrebări pentru Trustul Clujean de Presă (TCP).
TCP: Care a fost motivul pentru care v-ați gândit să creați un astfel de algoritm?
Rada Mihalcea: Am lucrat de aproape 10 ani în cercetare pentru detectarea înșelăciunii. Am observat în ultimul timp prevalenta știrilor false, și ne-am gândit să folosim experiența acumulată în cercetarea anterioară să adresăm aceasta problemă care pare să crească în amploare.
TCP: Se poate aplica acest algoritm doar la presa de limba engleză sau funcționează indiferent de limba în care este publicat un material?
Rada Mihalcea: Algoritmul se bazează pe date care constau din știri false și stiri adevărate, din care învață caracteristicile acestora. În măsura în care am avea o colectie de astfel de stiri, false și adevărate, într-o nouă limbă, cu mici modificări am putea aplica metoda și pe această limbă.
TCP: Care este principiul după care reușeste acest algoritm să deceleze între știrile false și cele adevărate?
Rada Mihalcea: Practic, algoritmul învață caracteristicile știrilor false și prin ce acestea se deosebesc de știrile adevate. De exemplu, învață care sunt secvențele de cuvinte care apar mai des în stiri false sau care este structura propozițiilor în știri false etc.
TCP: Care este procentul de reușită al agoritmului, din câte ați putut constata până acum?
Rada Mohalcea: Momentan, rezultatul cel mai bun pe care am reușit să îl obținem este de 76%. Curba de învățare măsurată pe colecția noastră de date este însă în accesiune, care ne spune ca dacă vom aduna date mai multe pentru antrenarea algoritmului, există șansa ca acest procent să crească.
TCP: Cum poate fi folosit acest algoritm de cître un simplu cititor, pentru a detecta știrile false (poate un cititor simplu să îl folosească)?
Rada Mihalcea: În formatul curent, ar presupune un cititor care știe sa ruleze un program de calculator. În viitor, s-ar putea construi aplicații bazate pe acest algoritm care să fie ușor de folosit chiar și de cei care nu au cunoștiinte minime de calculator.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

two × 1 =