Exporturi în creștere pentru industria românească a mobilei – Unde sunt concentrați cei mai mari exportatori

Industria producătoare de mobilă este unul dintre motoarele creșterii exporturilor românești. Specialiștii în comerț exterior afirmă că, în acest an, valoarea totală a exporturilor de mobilă ar putea depăși pragul de 2,5 miliarde de euro. În același timp, valoarea importurilor de mobilă se va menține în jurul pragului de 750 de milioane de euro.

Cele mai mari piețe pentru mobila românească sunt cele din Europa Occidentală. Germania este principala destinație a exporturilor românești, urmată de Franța. Există estimări care arată că, în Franța, cel puțin o casă din 10 are cel puțin o piesă de mobilier fabricată în România. În ultimii ani, au crescut foarte mult și exporturile spre Olanda, chiar dacă începutul a fost mai dificil, spune directorul unei fabrici de mobilă din Câmpeni, Sorin Sălăgean.

Există și fabrici care exportă mai ales în fostul spațiu sovietic sau în țările scandinave.

Potrivit datelor furnizate de patronate, cele mai mari fabrici de mobilă sunt concentrate în nordul Transilvaniei, în special în județele Maramureș și Cluj, însă există și exportatori importanți în Satu Mare, Sălaj sau Alba.

Comments

comments

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

16 + 13 =