Adrian Oros anunță că fermele familiale vor fi o prioritate pentru Ministerul Agriculturii

Trimite și altora

Ministrul Agriculturii, deputatul PNL de Cluj, Adrian Oros, anunță o schimbare în politica publică a ministerului pe care îl conduce, iar această schimbare va pune în acord prioritățile Guvernului român cu cele ale Comisiei Europene și ale Organizației Națiunilor Unite. El a declarat că fermele familiale vor reprezenta o prioritate pentru Guvernul PNL. Practic, declarațiile sale reprezintă o cotitură în politicile publice din domeniul agricol, care, până acum favorizau marile exploatații agricole, potrivit Via Cluj TV.

Însă cercetările realizate de experții în economie rurală arată că marile exploatații agricole produc profit pentru un număr mic de persoane, care beneficiază de subvenții. În schimb, ele nu generează decât un număr foarte limitat de slujbe sezoniere în comunitățile rurale, deci nu produc dezvoltarea acestor comunități.

În schimb, fermele de familie, specifice mai degrabă unor zone precum Transilvania sau Bucovina, generează profit pentru un număr mare de familii. De asemenea, ele produc slujbe permanente și, prin acest lucru, generează venituri și dezvoltare pentru comunitățile rurale.

De aceea, noul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, studiază posibilitatea reașezării politicilor publice, în așa fel încât subvențiile să fie orientate mai ales spre fermele de familie. El afirmă că aceste ferme se confruntă în prezent cu problema accesului la piețele de desfacere și crede că această problemă poate fi rezolvată prin asocierea fermierilor.

Viziunea sa corespunde cu cea a Comisiei Europene, care finanțează dezvoltarea și modernizarea fermelor de familie. De asemenea, Organizația Națiunilor Unite (ONU) susține acest tip de ferme.

Mai mult, oficialii ONU au lansat un Deceniu pentru Agricultura Familială. Statele membre ONU sunt încurajate să ia măsurile necesare pentru susținerea acestor ferme. Potrivit statisticilor ONU, fermele familiale reprezintă 90 la sută din totalul fermelor la nivel mondial. Pe lângă subzistența familiilor care dețin acest tip de exploatații agricole, fermele de familie produc 80 la sută din valoarea totală a producției agricole la nivel mondial.

Unul dintre susținătorii acestui tip de ferme este Papa Francisc. Suveranul Pontif vede în susținerea acestui tip de agricultură drept o modalitate de a reduce șomajul în rândurile tinerilor și de a produce valoare adăugată mare în agricultură, prin faptul că fermierii tineri sunt mai deschiși spre inovare în domeniul producerii hranei.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY