Zona Parcului Etnografic Romulus Vuia, revitalizată cu ajutorul banilor norvegieni

Trimite și altora

parc etnograficZona Parcului Etnografic ”Romulus Vuia” din Cluj va fi revitalizată cu ajutorul fondurilor norvegiene. Muzeul Etnografic al Transilvaniei organizează un concurs de soluții pentru punerea în valoare a muzeului în aer liber și a unei porțiuni din Pădurea Hoia, despre care mulți dintre clujeni și dintre turiști cred că ar fi bântuită.

Conducerea Muzeului Etnografic al Transilvaniei a lansat un concurs de soluții urbanistice pentru a pune în valoare unul dintre cele mai importante parcuri etnografice din România. De asemenea, va fi pusă în valoare și o parte a Pădurii Hoia, care are reputația unui tărâm al misterelor. Aceste soluții urbanistice trebuie să includă construirea unui centru administrativ, a unui centru menit să pună în valoare tradițiile satului românesc și a unei scene în aer liber, spune directorul muzeului clujean, Tudor Sălăgean.

Concursul de soluții va fi finanțat de Guvernul Norvegiei. Muzeul clujean a obținut și în trecut bani norvegieni. Aceștia au fost folosiți pentru salvarea a două monumente valoroase aflate în prezent în Parcul Etnografic. Este vorba de două biserici de lemn. Prima a fost ridicată de Horea în satul Cizer, iar cea de-a doua provine din satul Petrindu, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Revitalizarea zonei muzeului clujean va însemna și crearea unei pasarele peste șoseaua din Tăietura Turcului, dar există și posibilitatea deschiderii unei cârciumi în interiorul Parcului Etnografic, așa cum funcționează și la Sibiu, precum și repunerea în funcțiune a unor mori de apă și a altor instalații hidraulice reprezentative pentru geniul ingineresc al țăranilor din Transilvania.

Claudiu Pădurean

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY