De ce vin în continuare investitori germani la Cluj. Și care este ponderea Germaniei în comerțul exerior al României

Trimite și altora

Germania își consolidează statutul de principal partener economic al României. Potrivit datelor oficiale ale Camerei de Comerț Româno-Germane, aproximativ 20 la sută din comerțul exterior al României este generat de afacerile cu Germania. De asemenea, în România există aproape 8.000 de companii germane, care au angajat peste un sfert de milion de români. Tendința este de creștere, iar noi investitori germani sunt interesați de România. Cei mai mulți dintre ei doresc să investească în Transilvania.

Ultimii ani au adus o extindere a prezenței economice germane în România. În cazul Transilvaniei, oamenii de afaceri germani investesc mai ales în domeniul producției de componente auto, producției industriale, software, comerț, energie sau producția de alimente. Iar investitorii germani continuă să vină, spune vicepreședintele Asociației Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, Florin Sabou, care conduce și o companie din domeniul producției industriale, Bielomatik. Florin Sabou enumără motivele pentru care investitorii germani sunt interesați de România.

”În primul rând, este apropierea fizică și culturală. Apoi sunt anumite calități pe care le are România, în special în sectorul tânăr: găsim mulți români care vobesc engleză la un nivel foarte bun pentru Europa. Pot fi și anumite calificări, dacă vorbim de anumite industrii – nu vreau să dau nume – dar în anumite industrii avem un grad de calificare mai ridicat comparativ cu alte țări, unde este mai jos. Și nu trebuie să ne ascundem de faptul că România este pentru Europa și pentru Uniunea Europeană o țară low-cost din punct de vedere salarial”, spune Florin Sabău.

Foarte mulți dintre investitorii germani sunt companii din categoria medie, ceea ce înseamnă și o diversitate foarte mare a tipurilor de investiții, spune omul de afaceri Daniel Metz, care conduce filiala românească a celei mai importante companii japoneze din domeniul producției de software, NTT Data.

”Dacă China este El Dorado pentru marile concerne germane, România este El Dorado pentru companiile de mărime medie. Marile concerne din Germania au transferat o mare parte din producția industrială spre China, dar China nu este atât de accesibilă pentru investitorii germani care fac parte din categoria medie”, a spus Daniel Metz.

Dinamica relațiilor economice dintre România și Germania va fi analizată în acest sfârșit de săptămână în cadrul Herbstfest, Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, care va reuni reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități publice, diplomați și reprezentanți ai universităților.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY