Consens politic: România trebuie să adere la moneda euro și să se apropie de nucleul dur al Uniunii Europene

Trimite și altora

România trebuie să facă efoturi pentru a se apropia cât mai mult de nucleul dur al Uniunii Europene. Aceasta este concluzia unei dezbateri organizate la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, la care au participat europarlamentari români, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, funcționari ai Comisiei Europene și reprezentanți ai mediului academic.

România este un stat beneficiar net al fondurilor europene. În cei 10 ani de când a aderat la Uniunea Europeană, în România au intrat 45 de miliarde de euro, în timp ce contribuția românească la bugetul Uniunii a fost de 14,5 miliarde de euro. Acum, ”prioritatea României trebuie să fie aderarea la moneda euro și intrarea în Spațiul Schengen”, a spus europarlamentarul PNL Daniel Buda.

Uniunea Europeană trebuie să respire prin ambii săi plămâni, cel oriental și cel occidental. Iar România este cel mai important partener din partea estică a Uniunii al statelor care vor să refondeze Uniunea Europeană, spune europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler, care a adăugat că, în opinia sa, ”o Uniune refondată trebuie să fie o Uniune politică, în care deficitul de democrație din prezent să fie depășit prin lărgirea competențelor Parlamentului European”.

La rândul său, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, reprezentant al PSD, a anunțat că premierul a reactivat comitetul interministerial care are ca misiune pregătirea aderării României la moneda euro. De asemenea, ministrul Victor Negrescu a adăugat că România a răspuns cu entuziasm propunerii președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care vizează instituirea unui mecanism menit să ajute statele membre ale Uniunii să adere la moneda euro.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a arătat că perioada în care România va exercita președinția rotativă a Consiliului European trebuie să fie bine pregătită pentru ca România să joace un rol de mediator în Uniunea Europeană și, astfel, să își pună în valoare atu-urile sale.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY