Cluj-Napoca și-a păstrat și în anul 2017 poziția de cea mai scumpă și cea mai dinamică piață imobiliară din România. Potrivit unei analize realizate de platforma imobiliare.ro, în anul 2017, piața imobiliară din marile orașe din România a crescut cu 10,48 la sută, până la un preț mediu de 1.160 de euro pentru metrul pătrat.
Analiștii de la imobiliare.ro au remarcat, pe de altă parte, o încetinire a creșterii prețurilor în ultimul trimestru al anului 2017.
În ansamblu, cea mai mare creștere a prețurilor proprietăților imobiliare a fost înregistrată la Cluj. Creșterea a fost de 16,8 la sută, iar prețul mediu a ajuns la 1.457 de euro pe metrul pătrat.
În București, creșterea prețurilor proprietăților imobiliare a fost de 10 la sută, până la nivelul de 1.256 de euro pe metrul pătrat. În Brașov, pe de altă parte, creșterea a fost de 12 la sută, până la nivelul de 1.009 euro pe metrul pătrat.
Analizele realizate de specialiștii de la imobiliare.ro sunt confirmate și de alte agenții specializate. Dacă experții de la imobiliare.ro afirmau că domolirea ritmului de creștere a prețurilor proprietăților poate fi explicată prin intermediul epuizării fondurilor alocate programului guvernamental Prima Casă, specialiștii în piața imobiliară din Cluj au mai remarcat și alți factori.
Primul dintre ei este creșterea dobânzilor bancare, provocată de creșterea Robor. Al doilea este instabilitatea cursului valutar leu/euro și devalorizarea leului. Apoi, piața imobiliară este influențată, în al treilea rând, de instabilitatea fiscală și de riscul diminuării veniturilor oamenilor ca urmare a trecerii contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
În aceste condiții, cei care și-au amânat decizia de a cumpăra proprietăți imobiliare au fost cei care făceau investiții specualtive, adică achiziționau proprietăți doar pentru a le revinde mai departe cu un profit consistent. În al doilea rând, și-au amânat deciziile de cumpărare cei care doreau să achiziționeze apartamente doar pentru ale închiria.