Românii, campioni la risipă alimentară

Trimite și altora

Personalități din mediul academic, specialiști în gastronomie, medici nutriționiști și reprezentanți ai unor companii renumite au decis să colaboreze pentru a reduce risipa alimentară. În România, reducerea risipei alimentare a devenit lege, votată de Parlament, însă mulți nu știu ce ar trebui să facă pentru a reduce proporțiile acestui fenomen. Românii se numără printre cei mai risipitori europeni. Ei aruncă la gunoi, în medie, în fiecare an, câte 110 kilograme de mâncare.

Risipa alimentară a devenit un adevărat fenomen în România. Dacă hrana risipită de români ar fi încărcată în tiruri, coloana formată s-ar întinde pe distanța dintre București și Munchen. Un aliment care este un exemplu de risipă este pâinea. În medie, un european consumă 82 de kilograme de pâine pe an. ”Un român consumă în medie 96 de kilograme de pâine pe an, însă risipește anual 22 de kilograme de pâine. Acest lucru este îngrijorător”, spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Un alt exemplu de risipă este organizarea nunților, botezurilor și a altor mese festive. Cunoscutul expert în gastronomie, Adi Hădean, a încercat să optimizeze consumul alimentar pentru o companie care organizează evenimente în Timișoara. El a redus cantitatea de alimente servite în meniurile de nuntă la jumătate. ”Însă nici așa alimentele servite nu puteau fi consumate în întregime”, a spus Adi Hădean.

Cantitatea de alimente risipite în România este atât de mare încât, cu hrana aruncată de români într-un an, populația Clujului ar putea fi hrănită gratis timp de 20 de ani. Pentru a reduce risipa, reprezentanții unor companii au acceptat să ambaleze altfel hrana. Este vorba de așa-numitele porții inteligente, care sunt mai bine dimensionate potrivit consumului efectiv.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY