Aplicație pentru identificarea căpușelor și țânțarilor, dezvoltată de specialiștii USAMV

Trimite și altora

Specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj au dezvoltat o aplicație gratuită, care arată utilizatorilor unde sunt zonele cu căpușe, muște și țânțari care pot transmite diferite boli. Aplicația VectExcel este interactivă, iar utilizatorii care prind, întâmplător sau nu, astfel de insecte le pot fotografia și trimite fotografia și localizarea specialiștilor clujeni. Aceștia pot identifica cu mare precizie diferitele specii și pot îmbunătăți astfel precizia aplicației.

Ideea dezvoltării acestei aplicații s-a născut după ce Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a început să colaboreze cu alte instituții de cercetare științifică din domeniul științelor vieții, pentru a spori bazele de date referitoare la diferitele tipuri de insecte care se hrănesc cu sânge. Specialiștii în domeniul științelor vieții s-au gândit că este o idee bună să îi implice pe cetățeni în dezvoltarea bazei de date științifice, spune prorectorul universității clujene, Andrei Mihalca.

Rolul cetățenilor este să comunice cu specialiștii, care vor identifica în mod corect exemplarele capturate de insecte, mai spune prorectorul Andrei Mihalca.

Specialiștii au identificat în România 38 de specii de căpușe, 52 de specii de țânțari și opt de flebotomi, adică de muște care se hrănesc cu sânge.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCSR: Tabără de zi, organizată de Parohia Greco-Catolică Andrei Mureșanu
Next articleUBB deschide cea de-a doua sesiune de admitere
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

3 × two =