Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile afiliate clusterelor clujene este găsirea unor soluții care să încorporeze în producție inovațiile din diferitele industrii. Acest proces poartă denumirea de transfer tehnologic. Uneori, micile companii găsesc cele mai bune căi pentru a realiza acest lucru. Este cazul unui producător de mobilă din Târgu Lăpuș, care a brevetat un nou tip de material, care este utilizat inclusiv de producători de mobilă de talie mondială, spune reprezentantul clusterului Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan.
O altă provocare este legată de gestionarea eficientă a resurselor regenerabile. Există linii de finanțare pentru companiile preocupate să inoveze în domeniul energiei verzi, spune reprezentanta clusterului Transylvania Energy, Oana Raita.
Ultimii ani au adus o creștere a interesului potențialilor investitori pentru companiile clujene din domeniul tehnologic. Însă fondatorii start-up-urilor trebuie să învețe cum să își transpună ideile în practica economică, spune reprezentanta clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.
Conferința clusterelor de la Cluj va începe mâine și se va încheia vineri.