Începe Conferința Internațională a Clusterelor la Cluj

Trimite și altora

Aproape 200 de reprezentanți ai unor clustere, companii și instituții din 23 de țări participă la Conferința Internațională a Clusterelor din Transilvania. Evenimentul aduce la Cluj personalități de talie internațională, antreprenori experimentați, dar și reprezentanții unor start-up-uri inovatoare care au ocazia să se întâlnească cu potențiali investitori.

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă companiile afiliate clusterelor clujene este găsirea unor soluții care să încorporeze în producție inovațiile din diferitele industrii. Acest proces poartă denumirea de transfer tehnologic. Uneori, micile companii găsesc cele mai bune căi pentru a realiza acest lucru. Este cazul unui producător de mobilă din Târgu Lăpuș, care a brevetat un nou tip de material, care este utilizat inclusiv de producători de mobilă de talie mondială, spune reprezentantul clusterului Mobilier Transilvan, Ciprian Morcan.

O altă provocare este legată de gestionarea eficientă a resurselor regenerabile. Există linii de finanțare pentru companiile preocupate să inoveze în domeniul energiei verzi, spune reprezentanta clusterului Transylvania Energy, Oana Raita.

Ultimii ani au adus o creștere a interesului potențialilor investitori pentru companiile clujene din domeniul tehnologic. Însă fondatorii start-up-urilor trebuie să învețe cum să își transpună ideile în practica economică, spune reprezentanta clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.

Conferința clusterelor de la Cluj va începe mâine și se va încheia vineri.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePiața de smarthome crește cu 30% pe an
Next articleClujToday: Cum a renăscut învățământul profesional și dual
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 × three =