Cât de gravă este criza forței de muncă la Cluj

Trimite și altora

Clujul se confruntă cu o severă criză a forței de muncă. Potrivit antreprenorilor, în acest moment, ar fi nevoie de încă 5.000 de oameni care să poată fi angajați de companiile care se dezvoltă în județ. Însă acești angajați sunt greu de găsit, în condițiile în care, în Cluj-Napoca, rata șomajului este mai mică de 1 la sută. De aceea, antreprenorii caută soluții alternative. În primul rând, ei înlocuiesc, acolo unde pot, oamenii cu roboți. O altă soluție este aducerea unor muncitori străini, iar cei din Vietnam se bucură de cel mai mare interes, deoarece antreprenorii români consideră că aceștia au o bună etică a muncii.

Criza forței de muncă se cronicizează la Cluj. Pentru domeniile care presupun o calificare înaltă, companiile se bazează pe studenții care termină în fiecare an facultatea și care decid să se stabilească la Cluj-Napoca. Însă situația este dramatică în domenii precum construcțiile, producția industrială sau industria alimentară. De aceea, companiile au ajuns să importe muncitori străini. Aceasta este situația unei fabrici de panificație și de patiserie din zona Turda – Câmpia Turzii, care a adus muncitori din Vietnam, după cum spune reprezentantul companiei, Răzvan Boșomoiu.

În alte domenii, precum producția de mașini, logistica sau producția de componente electronice, tot mai mult, munca brută a oamenilor începe să fie înlocuită de roboți. Unii dintre acești roboți sunt produși la Cluj, în condițiile în care există tot mai multe fabrici de brațe robotice. De asemenea, roboții sunt programați pe scară tot mai mare tot la Cluj, unde mai multe companii de software s-au specializat în acest domeniu.

Foto: Pixabay.com

Comments

comments

SHARE
Previous articleConferință Andrei Ujică la Cluj: România – 30 de ani mai târziu
Next articleClujana și-a deschis magazin în Bistrița
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

two × one =