Clujul se confruntă cu o severă criză a forței de muncă. Potrivit antreprenorilor, în acest moment, ar fi nevoie de încă 5.000 de oameni care să poată fi angajați de companiile care se dezvoltă în județ. Însă acești angajați sunt greu de găsit, în condițiile în care, în Cluj-Napoca, rata șomajului este mai mică de 1 la sută. De aceea, antreprenorii caută soluții alternative. În primul rând, ei înlocuiesc, acolo unde pot, oamenii cu roboți. O altă soluție este aducerea unor muncitori străini, iar cei din Vietnam se bucură de cel mai mare interes, deoarece antreprenorii români consideră că aceștia au o bună etică a muncii.
Criza forței de muncă se cronicizează la Cluj. Pentru domeniile care presupun o calificare înaltă, companiile se bazează pe studenții care termină în fiecare an facultatea și care decid să se stabilească la Cluj-Napoca. Însă situația este dramatică în domenii precum construcțiile, producția industrială sau industria alimentară. De aceea, companiile au ajuns să importe muncitori străini. Aceasta este situația unei fabrici de panificație și de patiserie din zona Turda – Câmpia Turzii, care a adus muncitori din Vietnam, după cum spune reprezentantul companiei, Răzvan Boșomoiu.
În alte domenii, precum producția de mașini, logistica sau producția de componente electronice, tot mai mult, munca brută a oamenilor începe să fie înlocuită de roboți. Unii dintre acești roboți sunt produși la Cluj, în condițiile în care există tot mai multe fabrici de brațe robotice. De asemenea, roboții sunt programați pe scară tot mai mare tot la Cluj, unde mai multe companii de software s-au specializat în acest domeniu.
Foto: Pixabay.com