Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat autorizația de construire în vederea demarării lucrărilor de modernizare a sursei de apă subterană Florești, sistem ce asigură rezerva strategică de alimentare cu apă a municipiului Cluj-Napoca și localităților situate între Gilău și Dej. În valoare de 66.584.000 lei, investiția este parte a megaproiectului european derulat de Compania de Apă ”Someș” S.A., societate aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, afirmă: „Lucrările vor debuta în cel mai scurt timp cu realizarea digurilor de apărare a malului râului Someș și vor continua cu celelalte obiective prevăzute în contract. Investiția în retehnologizarea și modernizarea sursei subterane din Florești va îmbunătăți substanțial procesul de captare și tratare a apei furnizate populației”.
La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, afirmă că investițiile în modernizarea rețelelor de alimentare cu apă sunt absolut necesare, lucru demonstrat chiar de suprasolicitarea rețelelor locale, apărută în contextul secetei severe din ultimele săptămâni. El afirmă că mai trebuie salutat faptul că o mare parte a sumelor necesare sunt atrase din fondurile europene la dispoziția României.
Investiția presupune reabilitarea a peste 100 puțuri de captare, respectiv a mai bine de 19,4 km de conducte și drenuri. De asemenea, va fi realizat un nou front de captare, va fi refăcut sistemul de clorinare de la Captația 1 și va fi implementat noul sistem de monitorizare și control automatizat al procesului de captare a apei SCADA.
Amintim faptul că actuala sursa subterană de apă aflată pe teritoriul comunei Florești a fost amenajată la finalul secolului al XIX-lea. Ea este formată din cinci zone de captare: Uzina Florești, Captația Șapca Verde, Captația I, Captația II şi Stația E.