Cluj Today: Evoluție spectaculoasă pentru economia locală

Trimite și altora

Anul 2022 a adus o evoluție spectaculoasă pentru economia locală. Pentru prima dată în istorie, Cluj-Napoca a depășit media europeană la un indicator important. Este vorba de numărul de companii raportat la mia de locuitori. În viitor, spun experții în economie, Clujul va performa tot mai bine, deoarece rata de creștere a numărului de companii de pe plan local este mai mare decât rata medie de creștere de la nivelul Uniunii Europene. Și aceasta pentru că Clujul continuă să atragă investiții importante. Este vorba atât de companii noi, care își deschid fabrici sau sedii în acest județ, cât și de investiții realizate de companii deja prezente, care se extind. Cele mai dinamice domenii sunt tehnologia informației, ingineria, cercetarea și dezvoltarea, precum și domeniul medical, potrivit ClujToday.ro.

Clujul rămâne unul dintre cei mai dinamici poli de dezvoltare economică și atrage noi investiții. De aceea, la capitolul număr de companii raportat la mia de locuitori, Clujul este peste media europeană. Dacă în Uniunea Europeană există aproximativ 53,5 companii la mia de locuitori, în Cluj-Napoca, media este de aproximativ 55 de companii la mia de locuitori. Un grup farmaceutic german, Stada, construiește o fabrică de medicamente în zona Turda, în valoare de 50 de milioane de euro, în timp ce un important grup german, Bosch, care deține fabrici în Jucu și Blaj, a decis să dezvolte la Cluj un centru de inginerie și cercetare. Investiția în acest centru este de 21 de milioane de euro. În paralel, compania germană va investi și în fabricile pe care le deține deja, care vor oferi în 2023 1.000 de noi locuri de muncă. Noi investiții sunt realizate și de companii cu capital olandez, interesate de domeniile industriei alimentare și ingineriei.

Multe dintre investiții sunt realizate în parcurile industriale care aparțin administrației județene. Pentru că parcurile industriale deținute de Consiliul Județean sunt aproape pline, autoritățile iau în calcul crearea de noi parcuri industriale, în zone precum Câmpia Turzii, Huedin sau Baciu. Acest demers este necesar deoarece noi investitori vin la Cluj, atrași de forța de muncă bine calificată, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vákár István.

Potrivit unui studiu realizat de experții Universității Babeș-Bolyai, în deceniul 2010 – 2020, economia Clujului și-a dublat volumul. De asemenea, economia locală este bazată în mai mare măsură decât înainte de criza declanșată în anul 2008 pe sectoare precum tehnologia informației, servicii pentru afaceri, inginerie sau cercetare și dezvoltare. Aceste date sunt confirmate de experții Băncii Mondiale, care spun că, în ultimii 30 de ani, Clujul a fost orașul cu cea mai rapidă dezvoltare din Uniunea Europeană.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY