A fost semnat contractul pentru construirea metroului la Cluj

Trimite și altora

Cel mai mare contract din istoria Clujului a fost semnat azi. Este vorba de contractul pentru construirea metroului în Cluj-Napoca, care va avea o valoare totală de 2,2 miliarde de euro. Documentul a fost semnat între reprezentanții statului român și cei ai consorțiului condus de firma turcească Gulemark. La ceremonia de semnare a luat parte și prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Premierul s-a încurcat în declarații și a spus că Clujul este cel de-al doilea oraș municipiu reședință de județ care va avea metrou, iar apoi s-a corectat și a adăugat ”după București”. Tot el a stârnit zâmbete când a încurcat rata de creștere economică cu dezvoltarea economică și a spus că România este pe locul 3 în Europa la capitolul dezvoltare economică, potrivit ClujToday.ro.

Primarul din Cluj, Emil Boc, afirmă că metroul va decongestiona traficul rutier din oraș. El a afirmat că, în anul 2017, erau 70.000 de mașini care circulau zilnic pe axa Cluj-Napoca – Florești. Emil Boc a adăugat că, din 2031, metroul va prelua zilnic 164.000 de pasageri, ceea ce va însemna eliminarea din trafic a 29.000 de mașini zilnic. Practic, a mai spus primarul, metroul va reduce cantitatea de noxe produse de traficul rutier în aceeași măsură în care ar face-o o jumătate de milion de copaci.

Contractul prevede că, până în 2027, vor fi amenajate nouă stații de metrou, în valoare de 300 de milioane de euro. Acești bani provin din PNRR. De asemenea, până în 2030, urmează să fie amenajat întregul traseu al metroului, cu 19 stații, Valoarea totală a contractului va fi de 2,2 miliarde de euro.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY