Interesul clujenilor pentru produsele alimentare tradiționale este tot mai mare. Există inclusiv asociații care promovează aceste produse, iar estimările realizate de antreprenorii din domeniu arată că valoarea vânzărilor acestui tip de produse a crescut cu mai mult de o treime în ultimii cinci ani.
Consumul produselor tradiționale este promovat de mai multe tipuri de actori sociali, cu diferite motivații. În primul rând, există producători și asociații de producători care sunt interesați să își crească volumul vânzărilor și cotele de piață, pentru a face profit.
Apoi, există o adevărată modă la nivel european, prin intermediul căreia este promovată gastronomia locală, ce include produse alimentare tradiționale, vinuri locale, dar și produse ale artizanilor locali, precum farfurii sau căni în care sunt servite alimentele preparate cu rețete de pe vremea bunicilor.
În al treilea rând, există instituții precum Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, care mizează pe conceptul lanțurilor scurte sau, în limba engleză, ”From farm to fork”, adică ”De la fermă la furculiță”. Acest concept mizează pe consumul produselor locale de sezon atât pentru a reduce amprenta de carbon generată de transportul alimentelor, cât și pentru a elimina cât mai mulți dintre intermediari, cu scopul de a oferi producătorilor un profit echitabil, iar cumpărătorilor prețuri mai mici.
În fine, există promotorii conceptului de tip slow-food, care promovează hrana de calitate, în detrimentul produselor care includ cantități mari de conservanți, potențiatori de arome sau alte adaosuri nesănătoase.
În județul Cluj, în acest context, au luat naștere asociații precum Slow Food Transilvania, Produs de Cluj sau Made in Cluj, care îi promovează pe micii producători, care nu au forța necesară pentru a se lupta cu marile companii. Aceste asociații organizează diferite evenimente de tipul târgurilor ori piețelor volante, intermediază discuții cu proprietatii de rețele locale de magazine și încearcă să educe publicul larg, cu scopul de a-i convinge pe cât mai mulți oameni să consume marfa locală.