Castelul din Gilău, restaurat cu bani europeni

Trimite și altora

Unul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania a fost restaurat și redeschis publicului. Este vorba de castelul Rakoczi-Banffy din Gilău, care datează din secolul al XII-lea. Castelul a trecut prin posesia mai multor familii nobiliare. Acolo a fost găzduită inclusiv familia lui Mihai Viteazul. În perioada comunistă, castelul a fost confiscat. El a fost restituit urmașilor principelui Transilvaniei, Akos Barcsay, care l-au vândut unui om de afaceri din Cluj. Acesta a obținut o finanțare europeană de cinci milioane de euro, cu ajutorul căreia a reușit să restaureze acest castel.

Castelul Rakoczi-Banffy din Gilău a fost ridicat în Evul Mediu pe ruinele unui castru roman. Fortificația a aparținut Episcopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, apoi a trecut în posesia mai multor familii nobiliare. Castelul a aparținut inclusiv rudelor Regelui Matia Corvin, precum și Reginei Isabela Jagiello Zapolya. Înainte de Primul Război Mondial, castelul a intrat în proprietatea rudelor principelui Transilvaniei, Akos Barcsay. Însă, după instaurarea regimului comunist, castelul a fost confiscat și transformat în instituție de învățământ. După anul 1989, castelul a fost retrocedat ultimului proprietar, care, în lipsa resurselor financiare necesare pentru restaurarea lui, l-a vândut unui om de afaceri clujean, Elek Nagy.

Elek Nagy a transferat dreptul de proprietate unei fundații care are rolul de a pune în valoare moștenirea culturală a Transilvaniei. Fundația a obținut o finanțare de cinci milioane de euro din partea Uniunii Europene. Restaurarea castelului este impresionantă, spune ultimul nobil care a deținut castelul, istoricul canadian Tamas Barcsay.

”Ceea ce am văzut este absolut fantastic. Aceasta este sufrageria castelului, unde tavanul căzuse pe podea în anul în care am redobândit proprietatea. Acum este un miracol. Acesta este singurul cuvânt cu care pot defini transformarea. Restaurarea a fost foarte bine făcută și avem o combinație minunată de vechi și de nou”, a spus Tamas Barcsay.

Acest castel reprezintă un element de mare valoare din patrimoniul cultural al Transilvaniei, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Castelul din Gilău este destinat activităților culturale și religioase. În perioada următoare, Fundația Tradiții Transilvane vrea să refacă și măreția parcului, cu suprafața de 11 hectare. Deja, fundația clujeană a obținut o finanțare de două milioane de euro în acest scop.

Comments

comments

Nu sunt comentarii