Anul 2024 ar putea fi un an al recordurilor pentru turismul din județul Cluj. Pentru prima dată, ar putea fi depășit pragul psihologic de 500.000 de turiști care au înnoptat în județ, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. În realitate, numărul de turiști este mai mare, pentru că unii dintre ei preferă să se cazeze în apartamente închiriate pentru perioade scurte de timp, prin intermediul unor platforme on-line care nu sunt incluse în raportările oficiale.
Domeniul turismului și-a revenit la Cluj după perioada de pandemie. Anul trecut, în județ, au fost înregistrate aproape 500.000 de nopți de cazare, cu 10 la sută mai multe decât în anul 2022. Aproximativ 112.000 de nopți de cazare au fost rezervate de turiști străini. De altfel, numărul turiștilor străini a crescut cu peste 36 la sută în 2023, în comparație cu anul 2022.
Aceste date sunt confirmate și de statisticile Aeroportului Internațional ”Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Anul trecut, pentru prima dată, aeroportul clujean a depășit pragul de 3.000.000 de pasageri. În acest an, există șanse ca acest prag să fie depășit din nou, iar numărul total de pasageri să atingă cifra de 3,5 milioane de pasageri, în condițiile în care pasagerul cu numărul 2.000.000 din acest an a fost înregistrat acum câteva săptămâni.
Specialiștii în turism spun că există mai multe tipuri de vizitatori. Unii dintre ei vin pentru festivaluri precum Untold, Electric Castle, Jazz in the Park, Cluj Simphony Experience, Wonderfest sau TIFF. Alții vin pentru turism medical, mai ales în domenii precum stomatologia, chirurgia estetică sau oftalmologia. Există și turismul de afaceri. Însă există și mulți turiști care vin în județul Cluj pentru a vizita obiective precum Salina Turda sau Cheile Turzii, Parcul Natural Apuseni sau Pădurea Hoia-Baciu. Există și turiști care vin pentru a schia în stațiunile din județul Cluj sau pentru a descoperi patrimoniul istoric al unor orașe precum Cluj-Napoca, Turda sau Gherla.