Unul dintre cele mai frumoase sate turistice din România este Sâncraiu, din județul Cluj. Este vorba de un sat care și-a păstrat intact patrimoniul arhitectural din secolul al XIX-lea și care atrage turiști din toate colțurile lumii. În Sâncraiu, există mai mult de 40 de pensiuni.
Satul Sâncraiu este considerat de mulți o adevărată capitală a regiunii etnografice cunoscute sub numele de Țara Călatei, după numele râului de munte care străbate mai multe așezări de la marginea Țării Moților. Cei mai mulți dintre locuitorii Sâncraiului sunt de origine maghiară și au dezvoltat o arhitectură specifică, păstrată cu mare grijă, caracterizată prin dantelării de lemn care împodobesc fațadele caselor din piatră. În centrul satului se află o piață triunghiulară, unde sunt organizate marile evenimente în aer liber din viața comunității. Există și o veche gospodărie, transformată în centru de informare turistică, cu o șură care a devenit loc de întruniri pentru săteni.
În centrul așezării se află o biserică reformată din secolul al XIV-lea, văruită într-un alb imaculat și înconjurată cu un zid de piatră. În interior, biserica are un frumos tavan casetat din lemn, pictat cu motivele etnografice din Țara Călatei. Biserica se află pe o colină care domină vechile sate Sâncraiu și Zam, care au fuzionat într-o singură așezare. Pe această colină, marele poet maghiar, Ady Endre, prietenul lui Octavian Goga, a scris unele dintre cele mai frumoase versuri din literatura universală. În comună, mai mult de 40 de gospodării au fost transformate în pensiuni, care păstrează gastronomia tradițională, ce include gulașul, balmoșul, găluștele aurii cu dulceață de prune și cu nuci, kurtos-kalacs-ul transilvănean, dar și băuturi precum pălinca de prune ori afinata. Turiștii vin din toate colțurile lumii. Bineînețeles, predomină oaspeții din România și din Ungaria, dar Sâncraiul atrage și turiști din Regatul Țărilor de Jos, Canada, Danemarca și chiar China.
Foto: Facebook / Primăria comunei Sâncraiu