Analiștii BT prevăd o creștere consistentă a economiei românești în acest an

Trimite și altora

Analiștii Băncii Transilvania (BT) prevăd o creștere robustă a economiei românești, atât pentru acest an, cât și pentru următorii doi ani. Pe de altă parte, sub impactul războiului din Ucraina, analiștii BT au revizuit prognoza de creștere economică pentru 2022, de la 5,1 la sută din PIB, cât estimau în data de 17 ianuarie, la 3,5 la sută, cât estimează în prezent.

Previziunea Băncii Transilvania este mai optimistă decât cea a analiștilor BCR, care estimează o creștere economică de aproximativ 2 la sută pentru acest an. Prognoza BT ia în calcul atât efectele războiului din Ucraina, cât și continuarea investițiilor publice, mai ales a celor finanțate prin PNRR.

Concret, analiștii BT estimează o creștere de 3,5 la sută din PIB pentru acest an, 4,4 la sută pentru 2023 și 4,7 la sută pentru 2024. Pe de altă parte, experții Băncii Transilvania mizează pe reducerea deficitului bugetar, de la 7,1 la sută din PIB în 2021 la 5 la sută în 2022. Tendința de scădere a deficitului bugetar va continua în 2023, când acesta va scădea la 3 la sută, iar în 2024 va scădea la 2,5 la sută din PIB.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY