Parlamentul European dorește să suplimenteze bugetele pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova

Trimite și altora

Parlamentul European dorește să suplimenteze bugetul alocat de Uniunea Europeană pentru susținerea Ucrainei și Republicii Moldova. Economiile celor două țări sunt grav afectate de invazia rusească în Ucraina, precum și de ocupația ilegală rusească a unei părți importante din Republica Moldova.

În acest context, europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță (USR/Renew Europe) s-a întâlnit cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a discuta pașii următori în negocierea bugetului UE al anului 2023, de care responsabil și eurodeputatul sibian.

Parlamentul European dorește:

  • 853 de milioane în plus pentru a răspunde consecințelor războiului în statele membre, în Ucraina, dar și în Republica Moldova;
  • 533 de milioane pentru criza energetică, securitate și independența energetică față de Rusia, precum și ajutor pentru facturile la energie;
  • 210 milioane pentru impactul pandemiei în economie și cultură;
  • creșterea bugetului Parchetului European condus de Laura Codruța Kövesi.

“Săptămâna trecută, Parlamentul European mi-a dat un mandat puternic de negociere, prin votul raportului și al sumelor agreate cu celelalte grupuri politice. Este important să vorbim cu o singură voce”, menționează Nicu Ștefănuță.

Negocierile cu Consiliul și Comisia încep în 27 octombrie. Această fază durează 21 de zile, iar la final, Uniunea trebuie să aibă un buget agreat care să ajute cetățenii. În total, bugetul UE pentru anul 2023 se ridică la 300 de miliarde de euro.

“În calitate de raportor al acestui dosar greu, mă voi lupta ca cetățenii să se simtă reprezentați, iar nevoile lor să fie ascultate. Nu va fi ușor, însă împreună putem să facem multe”, încheie eurodeputatul sibian.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY