Dezbatere: Cum pot fi puse în valoare malurile Someșului Mic în Florești

Trimite și altora

 

 

 

 

 

 

 

Banii europeni reprezintă o sursă de finanțare pentru transformarea în bine a malurilor Someșului Mic din zona metropolitană a Clujului. De aceea, vineri, 8 decembrie 2023, de la ora 16.30, va avea loc o nouă dezbatere publică, în Hambarul din Parcul Poligon, Florești.

”De câțiva ani, Clujul a început să își extindă sistematic rețeaua de piste de bicicletă, inițiativa lui începând să rezoneze din ce în ce mai mult cu administrațiile publice ale comunelor din Zona Metropolitană Cluj. Totodată, în cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2030 și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă pentru perioada 2021-2030 Zona Metropolitană își propune să valorifice experiența câștigată până acum și să o transpună la o scară geografică mai întinsă. Astfel, se propune amenajarea culoarului verde-albastru al Someșului Mic, între comunele Gilău și Apahida, cu posibilitatea unei viitoare extinderi a amenajărilor spre Jucu, spre Bonțida, spre Gherla și spre Dej”, spun organizatorii dezbaterii. Evenimentul are loc în contextul eșecului proiectului Cluj Bike. Prin intermediul acestui proiect, Primăria Cluj-Napoca ar fi trebuit să amenajeze piste de biciclete pe malurile Someșului Mic din Florești până în Apahida. Însă singurele piste de biciclete care au fost amenajate au fost cele din Cluj-Napoca, oraș în care sunt disponibile și bicicletele cumpărate în cadrul proiectului, care pot fi folosite gratuite de clujeni.

Obiectivele specifice ale noului proiectul sunt:

– un portofoliu coerent de servicii ecosistemice la nivelul municipiului Cluj-Napoca și a comunelor Gilău, Florești și Apahida.

– un număr crescut al deplasărilor nemotorizate de navetă, prin integrarea pistelor pentru biciclete cu rețelele existente și cu cele propuse de transport metropolitan în comun.

– un sistem integrat al zonelor de interes istoric, turistic și natural din Zona Metropolitană Cluj și din Județul Cluj.

– o suită de trasee dedicate sportului și agrementului, gândite și proiectate în bucle coerente, sigure și interesante, astfel încât ele să se adreseze unui public cât mai larg, atât ca vârstă, cât și ca aptitudini. Mai mult, ele trebuie să încurajeze sistematic cât mai multe tipuri de sporturi, atât pe uscat, cât și pe apă, pe tot parcursul anului.

– o suită de legături funcționale cu sistemul de trasee dedicate sportului și agrementului planificate la nivel județean și regional.

”Proiectul face parte din rândul marilor proiecte de infrastructură, precum centura și metroul, prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Cluj-Napoca 2021-2030, iar fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane. Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității”, mai spun organizatorii dezbaterii.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY