Romanian Economic Monitor, proiectul de cercetare al Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB, arată că inflația din România a coborât de la 6,6% în martie, la 5,9% în aprilie 2024 (6,2% conform metodologiei Eurostat). Motivul ar fi, în principal plafonarea prețurilor la energie, gaze naturale și alimente.
Specialiștii spun, însă, că plafonarea prețurilor poate deveni contraproductivă pe termen mai lung. Aceasta pentru că agenții economici compensează pierderile lor prin creșterea prețurilor la celelalte produse, ceea ce introduce noi presiuni inflaționiste. În acest context, economiștii revizuiesc prognoza privind evoluția inflației până la finalul anului curent, coborând de la previziunea inițială de 5,0% la nivelul de 4,0%.
În ciuda acestei scăderi, în aprilie, România era, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar, conform Eurostat.
În urma plafonării prețurilor la gaze și energie, în prima parte a lunii mai, Ministerul Energiei a anunțat că prețurile facturilor la gaze au scăzut în aprilie cu 25%, iar cele la electricitate cu 15% față de prețurile maximale plafonate.
“Pornind de la aceste evoluții favorabile echipa noastră a revizuit progonoza privind evoluția inflației până la finalul acestui an, coborând de la previziunea inițială de 5,0% la 4,0%, chiar și în contextul în care modificarea previziunii din partea BNR este una mai prudentă, țintind o scădere la valoarea de 4,9% până în decembrie 2024″, arată analiza Romanian Economic Monitor.
“Pe lângă plafonarea prețurilor la energie și alimente pe plan intern, există și factori externi care contribuie la scăderea inflației în aceste categorii. Efectele directe și indirecte ale șocurilor globale de prețuri continuă să se estompeze. Într-o primă fază, scăderea prețurilor globale la energie a contribuit la scăderea inflației în categoria de „Locuințe, energie și combustibili”, respectiv „Transport”.
În ultima perioadă, aceste efecte sunt cele mai vizibile în categoria alimentelor: normalizarea prețurilor comodităților de pe piețele agro-alimentare a ajutat la scăderea inflației și în această categorie. Chiar și așa, este important de subliniat faptul că prețul produselor din aceste categorii nu a încetat să crească, însă rata creșterii a devenit mult mai mică, reducând astfel contribuția acestor categorii la inflația generală din România”, spun economiștii Romanian Economic Monitor.
Datele strânse de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai au fost puse la dispoziția echipei Centrului UBB CORE, care au primit și metodologia necesară pentru a interpreta corect evoluția acestui domeniu. UBB CORE este Centrul Regional Nord-Vest de Orientare în Carieră a Cercetătorilor.
Centrul este cofinanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Planului Național de Recuperare și Reziliență, administrat în acest domeniu de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării din Guvernul României. Beneficiarul proiectului este Universitatea Babeș-Bolyai.
Centrul UBB CORE oferă resurse cercetătorilor științifici din Regiunea de Nord-Vest a României, care include județele Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș și Bistrița-Năsăud.