Green Tech International debutează pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București

Trimite și altora

Green Tech International, deținător al unuia dintre cele mai mari portofolii de sonde geotermale din Europa și platformă pentru soluții de energie geotermală, marchează astăzi, 7 februarie, debutul tranzacționării acțiunilor pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București (BVB), sub simbolul bursier GREEN. Este prima companie care se listează la bursă anul acesta, după alte patru listări de emisiuni de obligațiuni care au avut loc în luna ianuarie.

”Ne bucură recenta listare a companiei Green Tech la bursă, fapt care ne arată că piața de capital reprezintă un aliat de încredere în atingerea unor obiective mărețe, strâns legate de sustenabilitate. Green Tech dorește să exploateze apele geotermale pentru a produce energie electrică și termică, pe lângă scopul balneo-terapeutic al resurselor. Susținerea acestei inițiative din partea bursei este o dovadă de maturitate și responsabilitate față de economia locală și, deopotrivă, față de mediul înconjurător. Anul acesta deja a început în forță în ceea ce privește grija pentru sustenabilitate a emitenților, după o listare de emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilite, iar acum se alătură Green Tech, care va schimba modul în care ne raportăm la energia geotermală.”, a spus Adrian Tănase, CEO BVB.

„Green Tech International a intrat în piața de capital din România cu obiectivul de a deveni un furnizor de top de soluții energetice sustenabile pentru a sprijini decarbonizarea sectoarelor critice din UE, în special centrele de date, horticultura sustenabilă și sistemele de termoficare urbană. Prin proiectele planificate, ne propunem să reducem emisiile de CO2 cu peste 500.000 de tone anual. Pe măsură ce ne extindem în aceste sectoare, reducerea de CO2 este așteptată să depășească 1 milion de tone pe an. Oferim soluții de energie termică ecologică adaptate sectoarelor cu cerere energetică ridicată, operând unul dintre cele mai mari portofolii de sonde geotermale din UE. În următorii trei ani, intenționăm să investim 500 de milioane de euro în proiecte inovatoare, inclusiv producția alimentară cu emisii zero, centre de date sustenabile și sisteme de termoficare urbană fără emisii de carbon.”, declară Horia Pitulea, CEO Green Tech International.

Intermedierea ofertei și debutul la bursă al Green Tech International pe Piața Reglementată s-a realizat cu sprijinul Swiss Capital S.A. IPO-ul premergător listării la bursă a acțiunilor companiei a avut loc în perioada 19 – 30 decembrie 2024. Conform prospectului, Green Tech International își propune să își consolideze prezența în industrii care oferă sinergii optime, precum producția sustenabilă de alimente, termoficarea urbană și soluțiile de răcire pentru centrele de date. Ca exemplu, compania își propune să investească, printre altele, în dezvoltarea Parcului Geotermal Agroindustrial în Călimăneşti, Vâlcea, unde utilizează aproximativ 23,5 MW de energie geotermală pentru termoficarea oraşului Călimăneşti, depozite frigorifice şi instalaţii de procesare a fructelor şi legumelor.

Înființată în 1882, BVB a evoluat semnificativ de-a lungul anilor.

Caracteristici și funcții cheie

  1. Listări pe piață: BVB oferă o platformă pentru companii să obțină capital prin listarea acțiunilor lor. Include Piața Principală, care listează companiile consacrate, și Piața AeRO, destinată întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri).
  2. Tranzacționare și servicii: Bursa oferă o gamă de servicii de tranzacționare, inclusiv acțiuni, obligațiuni și instrumente financiare derivate. De asemenea, oferă servicii post-tranzacționare precum compensare și decontare.
  3. Indici: BVB urmărește performanțele companiilor listate prin mai mulți indici, inclusiv indicele BET (care include cele mai lichide 20 de companii), BET-XT (25 de companii cele mai lichide) și BET-FI (companii din sectorul financiar).

Citiți și:

Obligațiunile emise de Consiliul Județean Cluj au debutat la BVB

Record: Companiile de pe BVB au depășit valoarea cumulată de 300 de miliarde de lei

Comments

comments

Nu sunt comentarii