49 de echipe din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara s-au calificat în programul Innovation Labs 2025. Cu o tradiție universitară solidă și o amprentă națională, Innovation Labs este cel mai longeviv program de educație antreprenorială dedicat startup-urilor de tehnologie. De-a lungul celor 12 ani de existență, Innovation Labs a inspirat mii de tineri antreprenori și a devenit o platformă de lansare pentru numeroase afaceri de succes.
Cele trei hackathoane desfășurate simultan weekendul trecut în Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au desemnat câștigătoare 49 de echipe promițătoare de startup-uri tehnice care vor intra în programul de accelerare de 10 săptămâni Innovation Labs, implementat local în fiecare din cele trei orașe. Acestea se alătură celor 31 de echipe deja calificate în urma hackathonului din București din 8-9 martie. Împreună, toate cele 80 de echipe vor avea parte de aproape trei luni de mentorat în cadrul programului, timp în care își vor dezvolta și rafina soluțiile cu ajutor din partea unor experți din industrie.
Ideile de produse digitale ale echipelor înscrise la cele trei hackathoane s-au încadrat în una din cele nouă verticale de business ale programului: Agriculture, Blockchain, Consumer Tech, Cybersecurity, DevTools, Digital Health, Retail & E-commerce, Smart City & Industry 4.0 și Sustainability. Echipele participante la hackathoane s-au grupat în una dintre cele trei categorii, în funcție de experiența membrilor lor: echipe formate exclusiv din studenți, echipe spin-off din mediul universitar și echipe formate din studenți și antreprenori cu experiență.
Hackathoanele care au avut loc weekendul trecut sunt doar etapa de selecție în programul de mentorat de 10 săptămâni Innovation Labs, coordonat de Asociația Tech Lounge și implementat alături de ONG-urile partenere de la nivel național: Asociația Cluj Startups în Cluj-Napoca, Asociația Calemis în Iași, Timișoara Startups în Timișoara.
Parteneriatele de business joacă un rol esențial în succesul Innovation Labs și oferă multiple resurse și oportunități de creștere echipelor calificate în program. În acest an, partenerii principali ai Innovation Labs sunt BRD – Groupe Société Générale, Orange Romania, Eviden, și Auchan România. Acestora li se adaugă partenerii strategici ai programului: Romanian – American Foundation, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București și Early Game Ventures, precum și 22 de parteneri academici la nivel național, reprezentați de universități de top din 11 orașe. Programul se bucură și de sprijinul partenerului instituțional UEFISCDI – Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării.
Echipele calificate în program în urma Hackathoanelor din acest weekend beneficiază de suport și din partea partenerilor locali ai programului: Cloudflight, RebelDot, AROBS Transilvania Software, Wolfpack Digital, Linnify, CyberFolks și *exceptfriday în Cluj-Napoca; Sevio și Silk District în Iași și Haufe Group Romania și Opswat în Timișoara.
Innovation Labs colaborează direct cu 22 de universități din 11 orașe, iar studenții acestora fac parte din echipele calificate în urma celor patru Hackathoane.
- în Arad: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș’’ Arad;
- în București: Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, Universitatea din București, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Academia de Studii Economice din București;
- în Brașov: Universitatea Transilvania din Brașov;
- în Constanța: Universitatea „Ovidius”;
- în Cluj-Napoca: Universitatea Babeș–Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj–Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca;
- în Iași: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași;
- în Oradea: Universitatea din Oradea;
- în Sibiu: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu;
- în Suceava: Universitatea „Ștefan cel Mare”;
- în Târgu Mureș: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș;
- în Timișoara: Universitatea Politehnica Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara și Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș.
Hackathoanele Innovation Labs 2025 în cifre
În total, 782 de participanți din 262 de echipe s-au înscris la cele patru hackathoane Innovation Labs de anul acesta din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Dintre acestea, 148 de echipe au fost selectate pentru a doua fază a hackathoanelor în urma voturilor obținute după primele sesiuni de pitching, iar 80 dintre acestea s-au calificat în programul de mentorat și accelerare a produselor spre obținerea unor produse minim viabile (MVP-uri).
Cele mai promițătoare echipe din cele înscrise la hackathoanele din țară au fost selectate, pe baza votului juriului și al publicului, pentru a avansa în etapa de dezvoltare intensivă și mentorat din cadrul fiecărui hackathon. Pe parcursul zilei de sâmbătă, un număr de 34 de echipe în Cluj, 25 în Iași și 36 în Timișoara au lucrat la perfecționarea unui prototip convingător al ideilor lor inițiale, sub îndrumarea mentorilor și a membrilor juriului.
În dimineața zilei de duminică, 23 martie, echipele au prezentat o versiune îmbunătățită a produsului și a strategiei lor de business în fața juriului și a publicului și au oferit o demonstrație tehnică și un elevator pitch de 2 minute. În total, cele mai promițătoare 49 de echipe (14 echipe în Cluj, 17 în Iași și 18 echipe în Timișoara) au fost selectate de către juriu pentru a participa în programul de dezvoltare și mentorat de 10 săptămâni. Echipele calificate încep de săptămâna aceasta o experiență intensă de workshop-uri, de interacțiuni săptămânale cu mentori, utilizatori și potențiali investitori.
Citiți și:
Marele premiu Innovation Labs 2024 vine și în acest an la Cluj-Napoca
Innovation Labs se pregătește pentru ediția a 11-a a programului