Guvernul Marii Britanii cumpără, prin UK AID, 1.000 de filtre de apă produse la Cluj. Ele vor fi instalate în zone cu urgențe umanitare din întreaga lume

Trimite și altora

Agenția pentru Dezvoltare Internațională a Marii Britanii, UK AID, va cumpăra 1.000 de sisteme de filtrare a apei produse în Transilvania. Este vorba de un sistem dezvoltat de echipa tânărului cercetător Khaled al Mezayen din Sibiu și care este produs pe platforma unei fabrici clujene. Sistemul de filtre va fi folosit în taberele de refugiați, precum și în zonele calamitate din întreaga lume.

Cercetătorul Khaled al Mezayen s-a născut într-o familie cu origini mixte, siriene și române, și a fost educat în Franța, Siria și România. El a fost impresionat de activitatea tatălui său, un medic reputat, care s-a implicat în ajutorarea refugiaților din zonele de conflict din Orientul Mijlociu. Astfel că tânărul Khaled al Mezayen, doctor în farmacie, a început să lucreze la crearea unui filtru performant, care să asigure apa potabilă pentru comunitățile aflate în dificultate. Sistemul folosit de el nu utilizează deloc substanțe chimice și presupune o succesiune de mai multe filtre, formate din nisip, sticlă reciclată și carbon activ, care este atât de fin încât oprește inclusiv virusurile. Sistemul cântărește 250 de kilograme, are mărimea unui dulăpior și consumă cam tot atâta curent electric cât consumă un bec obișnuit. Sistemul poate asigura alimentarea cu apă potabilă pentru 5.000 de persoane. Deocamdată, la Cluj, au fost produse doar câteva bucăți, iar unele dintre acestea au fost donate unor sate din Transilvania care aveau probleme cu apa potabilă. Sistemul va fi produs pe scară mare, pentru că agenția britanică de dezvoltare internațională a comandat un număr impresionant de dispozitive, spune Khaled al Mezayen.

Acest sistem este rezultatul inovării aplicate în domeniul științelor vieții, spune profesorul universitar Iancu Morar de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj. Sistemul de filtrare dezvoltat în Transilvania este apreciat și pentru că filtrele nu trebuie schimbate decât o dată la 10 ani. De asemenea, costurile de operare sunt foarte mici, iar producția de apă potabilă pentru o persoană nu costă decât 20 de bani pe zi, ceea ce înseamnă că el poate fi folosit chiar și de cele mai sărace comunități. Recent, sistemul a fost premiat și cu Central European Start-up Award.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY