Deputatul Adrian Oros: Guvernul pune în pericol securitatea alimentară a românilor!

Trimite și altora

Vicepreşedintele PNL, deputatul de Cluj Adrian Oros, critică ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern prin care dreptul de a deschide farmacii veterinare aparţine şi altor persoane decât medicii veterinari. Adrian Oros spune că această ordonanţă favorizează companii apropiate de PSD şi adaugă că ordonanţa pune în pericol securitatea alimentară a populaţiei. El mai afirmă că ordonanţa în cauză sfidează avizele negative date de mai multe ministere pe marginea proiectului ei, precum şi deciziile Curţii Constituţionale, potrivit ClujToday.ro.

 

”Ordonanţa 70 din 2017 – PSD-ALDE pune în pericol siguranţa alimentară şi sănătatea românilor!

Se aduc prejudicii majore profesiei de medic veterinar din România, singura profesie care deţine competenţe obţinute în urma studiilor, de a examina un animal, de a pune un diagnostic, de a prescrie şi utiliza produsele medicinale veterinare

În data de 5 octombrie a.c., a fost emisă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.70/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, sub pretextul transpunerii în legislaţia naţională a prevederilor Directivei UE 55/2013. Dar alături de aspectele Directivei care trebuiau transpuse, Guvernul PSD-ALDE, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi conducerea ANSVSA, a adus şi alte modificări ale Legii nr 160/1998 care sunt abuzive şi pun în pericol siguranţa alimentară şi sănătatea publică.

Concret, OUG70/2017 a fost emisă având avize negative de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educaţiei Nationale si Ministerul Justiţiei. De asemenea, Ordonanta a fost promovată în data de 5 octombrie 2017, la o zi diferenţă după ce Curtea Constituţională a României a respins excepţia de neconstituţionalitate referitoare la articolele din Legea nr 160/1998, pe care acest act o modifică.

Actuala guvernare prin majoritatea PSD-ALDE din Senatul României a comis un act periculos la adresa sănătăţii noastre prin adoptarea acestei Ordonanţe, abuzivă şi neconstituţională, cu avize negative, aducând şi amendamente care nu fac decât să producă mai multă confuzie în modul de exercitare şi organizare a profesiei de medic veterinar.

Mai mult, ca prin minune, Legea nr.160/1998 pentru organizarea şi exercitarea profesiunii de medic veterinar, a fost transformată, cu intenţie şi rea-credinţă, din lege organică, în lege ordinară de către Comisia pentru Agricultură a Senatului, pentru a facilita votarea favorabilă.

Astfel, prin adoptarea acestui act normativ, majoritatea parlamentară PSD -ALDE şi actualii guvernanţi aduc prejudicii majore profesiei de medic veterinar din România, singura profesie care deţine competenţe obţinute în urma studiilor, de a examina un animal, de a pune un diagnostic, de a prescrie şi utiliza produsele medicinale veterinare şi care are şi responsabilitatea acestor acţiuni.

De asemenea, ordonanţa va produce grave disfuncţionalităţi şi abuzuri în comercializarea si utilizarea produselor de uz veterinar (pentru că oricine poate vinde şi administra medicamente animalelor, fără diagnostic, fără prescripţie medicală şi fără o evidenţă clară), crescând astfel riscurile privind prezenţa rezidurilor medicamentoase în produsele de origine animală cu consecinţe grave asupra aspectelor de siguranţă alimentară şi sănătate publică”, a scris profesorul universitar Adrian Oros, pe pagina sa de Facebook.

 

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY