Care este situația juridică a navigației pe lacul Tarnița

Trimite și altora

O nouă dispută a izbucnit la Cluj în legătură cu principalul bazin de apă potabilă care alimentează județele cluj și Sălaj. Este vorba de lacul Tarnița. Ecologiștii încearcă să interzică utilizarea ambarcațiunilor cu motor cu combustibili fosili pe acest lac, în timp ce proprietarii de ambarcațiuni îi acuză de ipocrizie.

Lacul Tarnița din Munții Apuseni face parte dintr-o salbă de lacuri de acumulare, care începe cu lacul Beliș – Fântânele, continuă cu Tarnița, apoi cu Someșul Cald, Gilău, Florești și se încheie în Cluj-Napoca, în zona barajului din cartierul Grigorescu. Scopul inițal al acestor lacuri a fost acela de a produce hidroenergie. Treptat, însă, lacurile au dobândit și alte utilizări. De exemplu, lacul Tarnița a devenit principala sursă de apă potabilă pentru județele Cluj și Sălaj. Însă, pentru că lacurile de acumulare se află într-o zonă foarte frumoasă, ele au început să fie folosite și pentru turism și agrement. Pe malul lacurilor au apărut numeroase vile și cabane. Unele dintre ele au și pontoane, iar proprietarii lor au cumpărat și diferite tipuri de ambarcațiuni. Utilizarea bărcilor cu motor și a altor ambarcațiuni care folosesc combustibili fosili. Ecologiștii au cerut interzicerea acestor ambarcațiuni, pe motiv că ele poluează apa de băut. Proprietarii de ambarcațiuni îi acuză pe ecologiști de ipocrizie, pe motiv că principala sursă de poluare a lacului Tarnița ar fi reprezentată de vilele care nu au fose septice, nu bărcile cu motor.

Deocamdată, este în vigoare o hotărâre de guvern adoptată anul trecut, prin care lacurile Beliș-Fântânele și Tarnița au fost scoase de pe lista apelor navigabile. Consiliul Județean Cluj a adoptat un regulament de navigație care menține interdicția utilizării ambarcațiunilor cu motoare care folosesc combustibili fosili, pe cele două lacuri. Este, însă, permisă navigația ambarcațiunilor cu motoare electrice, cu pânze, cu pedale sau cu vâsle, însă proprietarii acestora trebuie să obțină avizul autorității navale competente, în acest caz Căpitănia Portului Dej, și al administratorului lacului. Aceste avize sunt necesare și pentru organizarea de competiții nautice, precum și pentru antrenamentul sportivilor.

Comments

comments

1 comentariu

LEAVE A REPLY