Propunere legislativă: Ședințe de judecată on-line pentru plângerile contravenționale

Trimite și altora

29 de deputați PNL au depus astăzi, 17 iunie, la Parlament, o inițiativă legislativă  prin care propun ca plângerile contravenţionale şi solicitările de înlocuire a sancţiunii amenzii contravenționale cu munca în folosul comunităţii să fie soluţionate exclusiv în ședințe de judecată desfășurate în sistem online.

Inițiatorii apreciază că ședinţele de judecată online vor duce la soluţionarea mult mai rapidă a acestor tipuri de dosare civile şi la creşterea gradului de acces la justiţie prin scăderea costurilor legate de cheltuielile de deplasare şi de apărare. În acest sens, deputații PNL arată- în expunerea de motive a inițiativei- că “dacă un contravenient locuieşte în Cluj, dar fapta contravențională a fost săvârşită în Municipiul Constanţa, nu va mai trebui să se deplaseze la sediul instanţei de judecată pentru a-şi susține plângerea contravențională. De asemenea, expunerea de motive mai subliniază că “nici martorii, experții și nici avocaţii nu vor mai trebui să străbată întreaga ţară pentru a ajuta la soluționarea unei cauze de complexitate redusă”.

Propunerea legislativă vizează o formă de permanentizare ședințelor de judecată în sistem online pentru anumite cauze și nu are impact bugetar, pentru că mijloacele de comunicație audiovizuală necesare implementării acestor modificări legislative există.   

Propunerea legislativă vine și în sprijinul continuării digitalizării instanțelor de judecată. Mai mult, această soluție de judecată a dosarelor este deja folosită în aproape toate ţările din Uniunea Europeană.

Inițiatorii proiectului legislativ sunt: Gabriel Andronache- liderul de grup al deputaților PNL, Ioan Cupșa- vicepreședinte al Comisiei Juridice din Camera Deputaților și Radu Moisin- membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților. Acestora li s-au alăturat încă 26 de deputați liberali care au semnat inițiativa

Comments

comments

SHARE
Previous articleSe mai reiau 10 zboruri de pe Aeroportul din Cluj
Next articleO nouă actualizare a listei țărilor din zona verde
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

two + eighteen =