Piața imobiliară din România și-a revenit, în 2021, din șocul provocat de pandemie. Un studiu realizat de compania de consultanță Colliers arată că dezvoltatorii imobiliari au obținut, anul trecut, autorizații pentru construirea a aproximativ 10,1 milioane de metri pătrați de locuințe. Astfel, 2022 ar putea fi un an al recordurilor în acest domeniu.
Această creștere vine în contextul în care, în 2021, au fost livrați aproximativ 8 milioane de metri pătrați construiți, în scădere față de 2020, când au fost livrați 8,4 milioane de metri pătrați construiți, la nivel național, potrivit Transylvania Today.
În primele nouă luni ale anului trecut, au fost vândute 49,621 de locuințe. O tendință importantă a fost reprezentată de dezvoltarea ariilor metropolitane formate în jurul marilor orașe.
Astfel, suburbiile cu cele mai multe tranzacții au fost Giroc (Timiș), cu 1.844 de locuințe, Florești (Cluj), cu 1.626 de locuințe, și Bragadiru (Ilfov), cu 1.283 de locuințe. Analiștii Colliers afirmă că tendința dezvoltării suburbiilor se va accelera pe viitor.
Aceasta este consecința muncii la distanță tot mai răspândită și a distanțării sociale, care nu va dispărea cu totul în viitor. În prezent, pentru fiecare locuință construită în marile orașe din România, alte două sunt construite în zonele metropolitane. În următorii doi ani, pentru fiecare locuință livrată în marile orașe, altre trei vor fi livrate în suburbii.
O altă tendință, deocamdată incipientă, este construirea de ansambluri imobiliare doar pentru închiriat. Și aceasta pentru că, în 2021, pentru prima dată din 2015, salariile au crescut cu rate mai mici decât inflația sau decât prețurile locuințelor.