Studiu: Numărul societăților intrate în insolvență în 2021, în creștere cu 8% față de 2020

Trimite și altora

O analiză efectuată de societatea de practicieni în insolvență Eurosmart SPRL relevă faptul că, în anul 2021, un număr de 6.144 de profesioniști au intrat în procedură de insolvență, o creștere cu 8% față de anul 2020.

“Analiza a fost realizată de specialiștii Eurosmart în baza datelor publicate pe siteurile onrc.ro și bnr.ro”, a declarat Octavian Barbu, manager al firmei Eurosmart.

Județele în care au fost înregistrate cele mai multe insolvențe sunt București, Cluj, Bihor, Timiș și Iași și reunesc peste 40% din numărul total de insolvențe în anul 2020.

La polul opus se afla Judetele Botoșani, Vaslui, Tulcea, Harghita și Covasna, fiecare cu procente de sub 1%.

Cele mai afectate domenii au fost comerțul ( 29%), construcțiile (16%), industria prelucrătoare (12%) și HoReCa (8,5%).

“Având în vedere efectele economice cauzate de creșterea salariului minim, creșterea substanțială a costurilor cu utilitățile, majorarea indicelui ROBOR cu impact direct în costul de finanțare, precum și creșterea cu peste 40% a sumelor refuzate la plată la finele anului 2021 față de 2020, estimăm că insolvența va menține trendul crescător, care poate fi chiar mai accentuat în 2022”, completează Octavian Barbu.

“Anticipăm senzitivități în rândul companiilor care activează în domenii energofage – acestea fiind direct afectate de creșterea costului energiei. Dar și a crescătorilor și procesatorilor de carne care sunt nevoiți să acceseze noi fluxuri de aprovizionare din cauza pestei porcine, implicit fiind supuși și presiunii prețurilor concurențiale ale produselor de import.

Totodată sesizăm un risc crescut de insolvență și în cazul jucătorilor de talie mică din sectorul agricol. Principalii factori care contribuie la agregarea acestui risc sunt: creșterea prețului input-urilor, lipsa capacităților de depozitare care determină valorificarea la prețuri scăzute și creșterea costului de finanțare – necesarul de capital de lucru fiind specific acestor domenii”, adaugă Octavian Barbu.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY