Economia spațiului reprezintă o oportunitate extraordinară pentru posesorii de tehnologie. În competiția pentru exploatarea resurselor spațiului cosmic se află mari puteri precum Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Japonia sau puteri emergente. România ia parte la această competiție deoarece este parte a Uniunii Europene, iar europenii dețin în prezent un sfert din economia spațiului, spune cosmonautul român Dumitru Prunariu.
Până acum, prezența României în cursa pentru resursele spațiului cosmic s-a bazat pe Agenția Spațială Română, membră a Agenției Spațiale Europene. Însă există și alți actori publici și privați care vor să participe la acest efort. Este vorba, de exemplu, de universități, institute naționale de cercetare sau companii private, care produc în România software sau mici elemente de hardware utilizate de agențiile spațiale occidentale. Acești actori au decis să creeze clusterul SpaceTech, fondat în Cluj, spune unul dintre inițiatorii acestei asociații, Flaviu Turcu.
Alături de membrii clusterului clujean sunt așteptați și românii care performează în acest domeniu în Occident. Așa ar fi cercetătoarea Ioana Cozmuța, care a creat în SUA o companie care a devenit partener al agenției spațiale americane.