Economia spațiului cosmic, una dintre cele mai mari provocări și oportunități

Trimite și altora

Unul dintre cele mai interesante segmente ale economiei mondiale este reprezentat de economia spațiului. Este vorba de un segment pentru care concurează marile puteri, precum și o serie de puteri emergente. Economia spațiului include domenii precum construirea și utilizarea sateliților artificiali ai Pământului, proiectele care vizează construirea, lansarea și folosirea viitoarelor stații spațiale, precum și exploatarea resurselor oferite de meteoriți sau de Lună. Unul dintre cele mai ambițioase planuri vizează construirea unei baze umane la Polul Sud al Lunii.

Economia spațiului reprezintă o oportunitate extraordinară pentru posesorii de tehnologie. În competiția pentru exploatarea resurselor spațiului cosmic se află mari puteri precum Statele Unite ale Americii, China, Rusia, Japonia sau puteri emergente. România ia parte la această competiție deoarece este parte a Uniunii Europene, iar europenii dețin în prezent un sfert din economia spațiului, spune cosmonautul român Dumitru Prunariu.

Până acum, prezența României în cursa pentru resursele spațiului cosmic s-a bazat pe Agenția Spațială Română, membră a Agenției Spațiale Europene. Însă există și alți actori publici și privați care vor să participe la acest efort. Este vorba, de exemplu, de universități, institute naționale de cercetare sau companii private, care produc în România software sau mici elemente de hardware utilizate de agențiile spațiale occidentale. Acești actori au decis să creeze clusterul SpaceTech, fondat în Cluj, spune unul dintre inițiatorii acestei asociații, Flaviu Turcu.

Alături de membrii clusterului clujean sunt așteptați și românii care performează în acest domeniu în Occident. Așa ar fi cercetătoarea Ioana Cozmuța, care a creat în SUA o companie care a devenit partener al agenției spațiale americane.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY