Dezvoltarea sectorului GreenTech a devenit o prioritate pentru autoritățile europene, în contextul schimbărilor climatice, al războiului din Ucraina și a celui din Palestina și în cel al creșterii prețurilor la energia clasică.
De aceea, a fost lansată o inițiativă în acest sector. Proiectul SynergistEIC, un proiect dedicat inovației și creșterii în sectorul GreenTech, anunță câștigătorii primului său Open Call și lansarea programului de mentorare și dezvoltare pentru următoarele șase luni. Startup-urile alese au demonstrat un potențial impresionant de creștere, expansiune și dezvoltare a produselor, serviciilor, proceselor și soluțiilor GreenTech.
SynergistEIC a primit un număr impresionant de 192 de candidaturi bazate pe tehnologii digitale și DeepTech, cu impact în sectoare precum ClimateTech, CleanTech, Economia Circulară și AgriTech. Acest lucru contribuie la întărirea competitivității ecosistemului european de startup-uri.
Primul Open Call a ales un total de 15 startup-uri. Dintre acestea, cinci au fost alese pentru track-ul EIC, în timp ce 10 au fost alese pentru secțiunea Non-EIC. Fiecare dintre aceste startup-uri selectate urmează să primească un sprijin financiar de până la 50.000 de euro, pentru a accelera inițiativele lor inovatoare în sectorul GreenTech.
Programul SynergistEIC prezintă două secțiuni distincte care vor funcționa simultan și vor oferi sprijin țintit pentru startup-uri cu diferite niveluri de experiență în Acceleratorul Consiliului European de Inovare:
Secțiunea pentru startup-uri fără experiență anterioară în Acceleratorul EIC urmează o structură tradițională de accelerator, cu workshop-uri pentru întreaga mulțime de firme și sesiuni suplimentare de antrenament individual personalizate în funcție de nevoile lor specifice.
Secțiunea pentru startup-uri cu experiență anterioară în Acceleratorul EIC constă în sesiuni de mentorare și sprijin personalizat, livrat individual și adaptat cerințelor unice ale fiecărui start-up.
Ambele secțiuni includ sesiuni suplimentare de formare, oportunități de relaționare și informare pentru obținerea resurselor oferite de Uniunea Europeană. Participanții vor beneficia, de asemenea, de interacțiunea cu câștigători anteriori ai Acceleratorului EIC, care vor împărtăși din experiența și parcursul lor profesional.