125 de căști de protecție au fost desenate de studenți în cadrul unui parteneriat

Trimite și altora

În cadrul unui parteneriat între grupul IULIUS și Universitatea de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca, 25 de studenți talentați au petrecut o zi dedicată creativității, personalizând 125 de căști de protecție. Acțiunea face parte dintr-un demers mai amplu de regenerare urbană a fostei platforme industriale, marcând trecerea de la o istorie industrială la un spațiu redat comunității.

Tema concursului de pictură și desen a fost „Regenerare urbană pentru o nouă Parte din Cluj. De la istoria industrială a fostei platforme Carbochim, la un spațiu renăscut, redat comunității”. Studenții au avut ocazia să-și exprime viziunea asupra transformării spațiului prin intermediul desenelor și picturilor realizate pe căștile de protecție. Evenimentul a reunit tineri talentați, oferindu-le o platformă de exprimare artistică în contextul unei inițiative de reconversie urbană.

Din multitudinea de lucrări prezentate, juriul format din profesori universitari și reprezentanți ai grupului IULIUS a selectat trei câștigători:

  • Revesz Alexandru, student la departamentul de Pictură, anul III
  • Adrian Buda, masterand la departamentul Grafică, anul II
  • Costescu Cezara, doctorand la departamentul Arte textile – Design textil

„Elementele care au stat în centrul creațiilor mele au fost oamenii și golul, extrem de important în contextul supraaglomerării. Lucrările au fost realizate utilizând markere și tehnica a fost unitară, însă stilistica a diferit în funcție de mesajul fiecărei lucrări în parte,” a explicat Adrian Buda, unul dintre câștigători.

Studenții au lucrat aproximativ opt ore, pictând fiecare între patru și zece căști, în funcție de complexitatea detaliilor. Toți participanții au fost recompensați pentru efortul și creativitatea lor, primind premii din partea organizatorilor. Evenimentul a fost surprins și documentat de colegii lor din departamentul foto-video, care au imortalizat procesul creativ.

„Noi am venit cu oamenii, iar cei de la IULIUS au venit cu inițiativa, spațiul și toate cele necesare. Ne dorim să avem cât mai multe astfel de colaborări. Acesta a fost doar începutul colaborării noastre, ceea ce este un lucru foarte frumos,” a declarat Florian Ștefan, Rectorul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca.

„Proiectul de pe fosta platformă Carbochim este ‘Parte din Cluj’, așa cum sunt și universitățile din acest oraș. Acțiunea realizată cu studenții de la UAD ne arată că proiectul nostru prezintă interes pentru toate categoriile de vârstă și că viziunea ce stă la baza lui este frumoasă, mai ales prin desenul tinerilor,” a explicat Sorin Guttman, project manager al proiectului de regenerare urbană.

Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea proiectelor mixed-use de regenerare urbană, cum sunt Palas și Iulius Town din Iași și Timișoara. Parteneriatul cu UAD Cluj-Napoca reprezintă doar începutul unei serii de colaborări care vor implica activ studenții în diverse proiecte și inițiative.

Proiectul de regenerare urbană de la Cluj-Napoca se află în etapa finală de avizare, iar detalii suplimentare pot fi aflate pe site-ul oficial al proiectului, www.partedincluj.ro.

Comments

comments

Nu sunt comentarii