Aproape 1.000 de controale au fost realizate de comisarii Gărzii Naționale de Mediu din Cluj în primele trei trimestre ale acestui an. Comisarii de mediu au dat amenzi cu o valoare totală mai mare de două milioane de lei, a anunțat comisarul-șef, Viorel Pleșa.
”În primele 9 luni din anul 2024, comisarii GNM CJ Cluj au efectuat in total un număr de 959 inspecții la agenți economici, instituții publice și persoane fizice.
Din totalul inspecțiilor, un număr de 366 sunt controale planificate la obiective cu diverse clase de risc pentru mediu și controale dispuse de comisariatul general, 593 sunt controale neplanificate și realizate pentru:
- verificarea modului de respectare a condițiilor impuse prin acte de reglementare – 165
- rezolvarea unor sesizări /reclamații – 152
- autosesizări GNM CJ CLUJ, realizarea măsurilor impuse prin actele de control, inspecții cu alte autorități, etc. – 276.
Cele mai multe inspecții au avut drept scop verificarea modului de respectare a condițiilor impuse prin actele de reglementare, rezolvarea unor reclamații/sesizări ori inspecții tematice dispuse de GNM Comisariatul Generat București.
Cu această ocazie, au fost aplicate 81 sancțiuni contravenționale, din care 55 de amenzi cu o valoare totală de 2.004.000 lei. Peste 30% din valoarea amenzilor o reprezintă sancțiunile aplicate pentru lipsă acte de reglementare (autorizațiilor de mediu, avize, acorduri inclusiv lipsa vizei anuale la autorizațiilor de mediu care își pierd valabilitatea, dacă nu se solicită și nu se obține viza anuală de la Agenția pentru Protecția Mediului), adică 700.000 lei.
Pentru nerealizarea măsurilor dispuse și modul de gestionare al deșeurilor s-au aplicat sancțiuni în valoare de 145.000 lei, unui număr de patru primării.
Pentru nerealizarea măsurilor dispuse pentru gestionarea apelor uzate s-au aplicat amenzi în valoare de 130.000 lei.
Pentru gestiunea necorespunzătoare a autovehiculelor scoase din uz s-au aplicat amenzi în valoare de 100.000 lei.
Au fost suspendate activitățile la 11 obiective și s-a dispus desființarea unei lucrări. Au fost formulate 7 sesizări penale, care vor fi instrumentate de IPJ Cluj.
De altfel, și numărul sesizărilor înregistrate în 9 luni – 690 -, cea mai mare parte o reprezintă sesizările pe deșeuri – 149, care reprezintă peste 20% din total, factori de mediu 124, mirosuri 106 etc.
Controalele în teren continuă și dorim să anunțăm agenții economici să își verifice valabilitatea actelor de reglementare, întrucât autorizațiile de mediu sunt valabile doar cu aplicarea vizei anuale, în caz contrar ele își pierd valabilitatea”, afirmă comisarul-șef, Viorel Pleșa, într-un comunicat de presă primit la redacție.