Proiectul viitoarei centuri metropolitane a Clujului ar urma să primească avizul de mediu în data de 5 iunie, au anunțat autoritățile locale. Ele se pregătesc să înceapă procedurile pentru organizarea licitației pentru construcția centurii. Acest proiect ar putea beneficia de fondurile europene alocate României prin intermediul PNRR.
Viitoarea centură metropolitană va porni de la nodul autostrăzii Transilvania din Gilău și va lega Gilăul, Floreștiul, Clujul, Feleacul și Apahida. Centura va prelua o mare parte a traficului rutier din Florești, care este una dintre cele mai aglomerate localități din România. Lungimea centurii ar urma să fie de 43 de kilometri, plus 26 de kilometri de bretele rutiere. Centura va avea noduri de legătură cu fiecare comună și cu fiecare cartier învecinat al Clujului. Construirea centurii va presupune și defrișarea unor suprafețe de pădure din zone precum Făget sau Feleacu, însă autoritățile afirmă că vor replanta suprafețe mai mari decât cele defrișate.
Potrivit viceprimarului Dan Tarcea, în prezent, traficul rutier din oraș generează 100.000 de tone de dioxid de carbon pe an. Datorită centurii, poluarea din oraș va fi redusă, iar noii arbori plantați vor absorbi dioxidul de carbon produs de mașini. După ce proiectul va primi aprobarea autorităților de mediu, urmează organizarea licitației de atribuire.