Legea conversiei creditelor în franci elvețieni, amânată din lipsă de cvorum

Trimite și altora

parlamentAproximativ 60.000 de români posesori de credite în franci elvețieni au așteptat marți votarea, în plenul Camerei Deputaților, a proiectului de lege care permite conversia creditelor în franci elvețieni, la cursul din 2007/2008. Eventuala adoptarea a actului normativ, cerută insistent de reprezentanții celor care au contractat astfel de împrumuturi, a fost însă amânată pentru săptămâna viitoare, din lipsă de cvorum, relatează RFI România.

 Anterior, deputații adoptaseră pe articole proiectul de lege și eliminaseră pragul de 50% grad de îndatorare pentru eligibilitate din proiectul privind conversia creditelor în franci elveţieni. În context, președintele PSD Liviu Dragnea îi acuză pe liberali că ar fi boicotat ședința, pentru a o proteja pe ministrul Justiției, Raluca Prună, confruntată  cu o moțiune simplă.

“Votul pe moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției… Deci, practic, pentru a salva onoarea nereperată a doameni ministru, au boicotat și celelalte voturi”, a spus Liviu Dragnea.

O lege a conversiei este unica soluție pentru ca împrumuturile în derulare să poată fi onorate, susține Cătălin Voivozeanu, reprezentant al clienților cu credite în franci elvețieni. “Băncile ne-au spus tuturor în acele momente că este cea mai stabilă monedă și că ar trebui să ne împrumutăm în această monedă, că la altceva nu ne puteam califica. Mă refer aici la lei și euro. (…) Nu a existat o negociere. Probabil că dacă exista o negociere și băncile înțelegeau să vină la jumătatea drumului, să putem împărți echitabil această povară, nu s-ar fi ajuns aici“, a spus Cătălin Voivozeanu.

Conversia creditelor în franci elvețieni la cursul istoric  este însă văzută diferit de unii analiști economici. Aurelian Dochia susține că inițiativa ar putea destabiliza sectorul bancar, mai ales în contextul în care nu este singulară. Aurelian Dochia spune chiar că unele instituții creditoare ar putea pleca din România și justifică proiectul de lege prin apropierea alegerilor parlamentare.

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

eleven − 6 =