ClujToday.ro: GUVERNUL ESTE ÎN DISOLUŢIE: UPDATE15: Senatorul PSD Sorina Pintea a renunțat la mandat

Trimite și altora

florin_jianu_2Guvernul României a intrat în disoluţie. Semnalul a fost dat ieri de demisia secretarului de stat Daniel Şandru, coordonatorul Departamentului Centenar, care a plecat împreună cu o parte a echipei sale. Tot ieri, membrii echipei care se ocupa de gestionarea programului de e-guvernare, GovITHub, au demisionat în semn de protest faţă de ”ordonanţele borfaşilor”, aşa cum sunt ele denumite de protestatari. Azi, demisiile au continuat. Ministrul pentru mediul de afaceir, Florin Jianu, şi-a anunţat plecarea din Guvern. De asemenea, şi ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a plecat temporar: el şi-a delegat atribuţiile pentru 10 zile unui secretar de stat. De asemenea, UDMR, formaţiune care a semnat un protocol de susţinere parlamentară a Guvernului, s-a delimitat de ”ordonanţele borfaşilor”, transmite ClujToday.ro.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu a anunţat joi, prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, că demisionează din Guvern, anunţă RFI România.

” Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că aşa îmi dictează conştiinţa, iar asta nu este negociabil pentru nimic in lume!!! (…) Am pregătit acest mesaj încă din seara celebrei şedinte de guvern, am amânat însă decizia sperând că gândul bun sau măcar presiunea străzii îi vor determina pe cei care au greşit conceptual dar şi pe cei care au acţionat, să aibă onoarea de a îşi repara ,eroarea’ şi să ne continuăm linistiţi activitatea. Dacă ei nu au făcut-o două zile, poate acest exemplu le va fi util”, subliniază în mesaj fostul ministru.

”Nu vreau ca decizia mea de a mă opri aici să fie folosită politic de o parte sau alta! E un război pe care nu îl împărtăşesc şi pe care îl vreau cât mai repede oprit! Sunt oameni pe care îi apreciez în prezenta guvernare şi care nu meritau nici ei ce s-a întâmplat acum două seri. Sunt oameni pe care îi apreciez în PSD şi în a căror bună credinţă şi putere de luptă, îmi pun în continuare speranţa de a restaura ce poate şi trebuie a fi restaurat: Competenţa şi cinstea!!!”, se mai arată în mesaj.

Demisia ministrului survine la scurt timp după ce Camera de Comerţ Româno-Americană (AmCham) dar şi Camera de Comerţ şi Industrie Franco-Română (CCIFR) au dat publicităţii comunicate oficiale în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la iniţiativele guvernului privind modificarea legislaţiei în lupta anti-corupţie.

Şi principalul partid de guvernământ este zguduit de demisii. Fostul ministru pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, a demisionat din PSD. O demisie răsunătoare a venit chiar în fieful preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Ionuţ Adrian Gândea a demisionat din funcţia de deputat PSD. De asemenea, la Reşiţa, consilierul local Valentin Lupşa, a demisionat din PSD. În acest moment, liderul opoziţiei interne din PSD pare să fie primarul Iaşiului, Mihai Chirică, care a criticat dur politica lui Liviu Dragnea. Şi în ALDE sunt voci care critică ordonanţa de modificare a Codului Penal. Maniera în care a fost promovată ordonanţa de urgenţă a fost criticată de vicepreşedintele ALDE Iaşi, Radu Botez, precum şi de secretarul general al ALDE Cluj, fostul secretar de stat Leonard Horvath.

 

UPDATE: Liderii PSD Iași cer demisia ministrului Justiției, Florin Iordache.

 

UPDATE2: Deputatul Ovidiu Ganț a demisionat de la conducerea Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale, care are protocol de susținere parlamentară a Guvernului. Ovidiu Ganț, care reprezintă minoritatea germană, a declarat că nu poate gira politica actualului Guvern.

 

UPDATE3: Pe liderul PSD, Liviu Dragnea, l-au lăsat nervii. Potrivit unui videoclip distribuit de PressOne.ro, preşedintele Camerei Deputaţilor l-a înjurat pe unul dintre parlamentarii USR, care i-a spus că ”Ați făcut rău statului!”. ”O fac şi pe mă-ta” i-a spus Liviu Dragnea parlamentarului Opoziţiei, care protesta în clădirea Legislativului.

 

UPDATE4: Au apărut critici și în PSD Tulcea. Unul dintre vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea critică adoptarea ordonanței referitoare la modificarea Codului Penal.

UPDATE5: Fostul secretar de stat din cadrul Ministerul Fondurilor Europene, Ciprian Necula, și-a dat demisia din PSD.

UPDATE6: Locţiitorul lui Florin Iordache, retras de la Ministerul Justiţiei. Parchetul General a cerut revenirea în magistratură a procurorului Constantin Sima, în prezent secretar de stat, căruia azi i-a delegat dreptul de semnătură ministrul Florin Iordache.

UPDATE7: Preşedintele organizaţiei ALDE Sibiu, Robert Pakuj, şi-a dat demisia din toate funcţiile pe care le ocupa şi din partid şi s-a alăturat protestatarilor.

UPDATE8: Primarul PSD din Sighișoara, Ovidiu Mălâncrăvean, a demisionat din funcție.

UPDATE9: A demisionat și secretarul de stat Oana Schmidt-Hăineală din Ministerul Justiției.

UPDATE10: CSM a decis să înceteze detașarea procurorului Constantin Sima în postul de secretar de la stat la Ministerul Justiției.

UPDATE11: Europarlamentarul PSD Sorin Moisă cere retragerea ordonanței de modificare a Codului Penal.

UPDATE12: Primarul orașului Cavnic, Vladimir Petruț, a demisionat din PSD.

UPDATE13: Preşedintele executiv al PSD Deva, Petre Lobonţ, a renunţat la funcţie.

UPDATE14: Vicepreşedintele ALDE Floreşti, Dan Maier, a demisionat din partid şi din Consiliul Local. Floreşti este, cu peste 30.000 de locuitori, cea mai mare comună din România.

UPDATE15: PSD mai pierde un parlamentar. Senatoarea Sorina Pintea, aleasă pe lista PSD Maramureş, a renunţat la mandatul parlamentar. Ea va conduce Spitalul Judeţean din Baia Mare.

Comments

comments

SHARE
Previous article50.000 de oameni în stradă la Cluj. Este cel mai mare protest din ultimii 25 de ani
Next articleMesajul Custodelui Coroanei române: Respectarea legalităţii nu este o chestiune teoretică!
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

2 × 1 =