RFI: Cinci scenarii pentru UE după Brexit

Trimite și altora

junckerComisia Europeană a prezentat de 1 martie la Bruxelles mai multe opțiuni de cooperare între statele membre după ce Regatul Unit va părăsi UE. Una dintre acestea,  cea a mai multor viteze, este ambițioasă, dar și criticată. Estul european se simte vitregit. Liderii europeni vor dezbate documentul  la summit-ul de la Roma din 25 martie care va marca cei 60 de ani de la nașterea Europei comunitare, potrivit RFI Romania.

UE poate continua ca și până acum, fără a schimba nimic. Aceasta ar fi prima opțiune.

A doua ar transforma UE într-o simpla piața comună, fără niciun fel de integrare politică.

A treia este cea care le îngrijorează pe est europene : ea prevede o Europă cu două viteze, cea despre care se vorbește de mult si care este pe alocuri aplicată prin procedura cooperării întărite.

Ideea ar fi ca, în anumite dosare, unele state membre să poată avansa mai repede decât altele. Procedura se aplică deja, dar mai mult pe dosare tehnice și secundare. România a și participat la un număr dintre acestea, cum a fost cazul reglementărilor privind brevetul european sau noul cadru al divorțului european.

Noutatea ar fi ca aceasta să se aplice  la dosare mari cu implicații politice, cum este o mai mare integrare în zona euro. Cum multe state se opun acum fiscalității unice sau legării dosarelor euro de cele sociale, Comisia propune ca cele care sunt de acord să poată merge la drum fără să le aștepte și pe altele.

Statele din est văd însă aici o încercare a vestului european de la le pune pe tușă. Polonia și Ungaria, care dau de furcă UE din cauza derapajelor privind statul de drept, cred că Bruxelles încearcă sa le pedepsească.

România, deja pedepsită prin amânarea sine die fără motiv valabil a aderării sale la spațiul Schengen, se teme de o nouă excludere. In principiu, Europa celor doua viteze nu-i displace, dar cere ca aceasta să fie inclusivă și deci ca țara să se poată alătura oricărui dosar atunci când va considera că poate si că trebuie s-o facă.

A patra opțiune ar fi o combinație a acestor trei deja expuse. In fine, prin a cincea, cea mai puțin probabilă,  s-ar lua un angajament: UE va avansa repede și bine în toate domeniile.

 

Citiți mai mult AICI

 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 × 4 =