Primăria Cluj-Napoca trebuie să plătească despăgubiri de aproximativ 55.000 de lei, dupa ce 19 șoferi au reclamat că li s-au stricat mașinile în gropile din oraș. Conducatorii auto s-au adresat unei firme de asigurari, care a dat primăria în judecată, pentru a recupera suma cu care a fost nevoită să îi despăgubească pe șoferi.
Procesele dintre firma de asiguare și Primăria Cluj-Napoca au început în anul 2008. Pentru unul dintre cele 19 cazuri de șoferi care și-au stricat mașinile în gropile din de pe strada Oașului din Cluj-Napoca, de exemplu, despăgubirea primită de la primărie se ridică la peste 5.500 de lei, la care se adaugă o dobândă de peste 3.500 de lei și cheltuieli de judecată de peste 4.800 de lei. Procesele au durat câțiva ani, iar instantele de la Judecatoria Sectorului I Bucuresti, Judecatoria Cluj-Napoca si Tribunalul Cluj au decis in favoarea firmei de asigurari. Pur tătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu spune că procedura de acordare a despăgubirilor este una normală, de vreme ce există o sentință definitivă pronunțată.
Cum era de așteptat, șoferii clujeni sunt încântați de victoria din sălile de judecată și de posibilitatea de a primi despăgubiri pentru mașinile stricate pe drumurile din oraș
„Cred că este o chestie corectă, pentru că și eu, ca și șofer, am avut, de multe ori, probleme cu gropi care apăreau din senin în drum și care, evident, afectează mașinile. Nu cred că procesul câștigat creează precedent. Mai interesant este ca autoritățile locale să aibă grijă de drumuri și să le repare”, a spus o clujeancă.
În cazul șoferului care și-a stricat mașina pe strada Oașului din Cluj-Napoca, procesul a fost câștigat pe motiv că starea tehnică a drumului nu era corespunzătoare, ceea ce era responsabilitatea administratorului drumurilor și anume a Consiliului Local Cluj-Napoca, au aratat magistratii clujeni, în decizia lor. Între timp, strada cu pricina a fost reparată, însă procesul a continuat până la victoria finală. Ce înseamnă acest lucru, din punctul de vedere al redecentului judiciar, spune avocatul clujean Melinda Tuțu.
”Spre deosebire de țările în care se aplică sistemul de drept Common Law, unde o hotărâre judecătorească care puterea de a stabili un precedent judiciar, în România, o hotărâre judecătorească nu are aptitudinea de a crea un stfel de precedent și de obliga alte instanțe de a pronunța o soluție similară. Ca atare, hotărârea prin care Primăria Cluj-Napoca a fost obligată să plătească despăgubiri șoferilor nu produce efecte juridice față de terți, însă aceasta poate fi folosită de instanțe ca reper în soluționarea unor spețe similare”, a spus avocatul Melinda Tuțu.
Dacă dosarele câștigate nu reprezintă precedent judiciar, în România, poate, cel puțin, da curaj celor care vor să își recupereze, de acum încolo, banii dați pe reparații la mașini, după ce le-au stricat în gropile de pe străzile administrate de primărie.
Ascultaţi reportajul RFI AICI.