Președintele Rusiei, Vladimir Putin, încearcă să dea timpul înapoi pentru a recâștiga influența pe care o avea Rusia în perioada sovietică. Iar acest lucru a stârnit îngrijorare în întreaga Europă, chiar dacă Rusia este o superputere care este slăbită din cauza economiei sale. Aceasta este opinia expertului britanic Michael Clarke, fost director al Royal United Services Institute din Londra și unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în domeniul studiilor de securitate.
Profesorul Michael Clarke a susținut o conferință la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj în care a pornit de la interpretarea cărții Moscova sfidează lumea, scrisă de românul Ion Rațiu în perioada 1946 – 1950. Michael Clarke a remarcat faptul că elita rusească păstrează resentimente față de modul în care s-au desfășurat lucrurile în plan internațional în anii 1990, după destrămarea URSS.
”Cred că toată lumea din Europa este îngrijorată de direcția în care a luat-o Rusia. Și pot să înțeleg de ce în Europa de Sud-Est această îngrijorare este foarte acută. Și aceasta pentru că Rusia este o superputere slăbită, este o țară mare, dar este slăbită de sistemul său economic, de lipsa sa de creștere economică. Ceea ce are Rusia este o mașinărie militară, care nu este una foarte eficientă, dar este foarte mare, așadar este mult mai mare decât armatele din jurul său, și are un simț al resentimentului”, a spus Michael Clarke.
Profesorul britanic este de părere că Rusia încearcă prin orice mijloace să își recâștige sferele de influență pe care le avea în perioada URSS. El crede că aceste eforturi nu vizează doar fostele republici sovietice, ci și foste țări socialiste precum România sau Bulgaria.
”Președintele Putin se referă întotdeauna la anii 1990 ca la deceniul pierdut pentru Rusia. Și este și o încercare de a rescrie istoria și de a schimba ordinea istorică. Cred că ceea ce ne îngrijorează cu adevărat în legătură cu Rusia este că, după sfârșitul Războiului Rece, președintele Putin a arătat clar că vrea să dea acele ceasului înapoi, nu pentru a recrea Războiul Rece, ci pentru a recrea influența rusească în toate regiunile pe care ne-am obșinuit să le privim drept sfere de influență sovietică și spațiul sovietic. Iar acesta nu se referă doar la Ucraina, și Moldova, și Belarus și țările baltice, dar și, de asemenea, la acele țări care nu au fost parte a Rusiei, dar care se aflau în sfera sa de securitate, precum Bulgaria, România, Slovacia sau Republica Cehă. Iar aceasta reprezintă o problemă care ne îngrijorează pe toată lumea în Europa, inclusiv în Marea Britanie, care este la o mare distanță de această zonă cu probleme, dar care împărtășește totuși dorința colectivă a Europei de a rămâne independentă și liberă de influența acestei superputeri”, a adăugat profesorul britanic.
În acest context, Michael Clarke este de părere că țările din Europa de Sud-Est vor trebui să aibă capacitatea să se repoziționeze într-un nou NATO, în care America și Germania vor juca roluri diferite de cele de acum. El a menționat că își dorește și întărirea parteneriatului dintre Marea Britanie și România, pentru că Regatul Unit va fi nevoit să joace un rol diferit în Europa după anul 2019, când se va produce Brexitul.
Claudiu Pădurean