Cine este sfântul care a fost desemnat patron al Internetului? A inventat un fel de Wikipedia a Evului Mediu

Trimite și altora

Catolicii îl serbează azi pe sfântul protector al Internetului. Este vorba de Isidor de Sevilla, un arhiepiscop care a trăit în secolele al VI-lea și al VII-lea. El este considerat drept ultimul dintre părinții latini ai Bisericii și este renumit pentru lucrarea sa enciclopedică numită Etymologiae. Prin aceasta, el a încercat să rezume înțelepciunea și cunoștințele Antichității. Sfântul Isidor de Sevilla a creat o bază de date care folosea un algoritm numit trii, foarte asemănător cu algoritmii folosiți azi în căutatea pe Internet.

Sfântul Isidor de Sevilla s-a născut în anul 560, în orașul spaniol Cartagena. Părinții săi făceau parte din elita latinofonă a Regatului Vizigot. După moartea tatălui său, Isidor a fost crescut de fratele său mai mare, Leandru, care era arhiepiscop de Sevilla. Iar după moartea lui Leandru, în anul 600, Isidor a fost ales la rândul său în scaunul arhiepiscopal de Sevilla. El s-a remarcat prin erudiție, precum și prin faptul că i-a îndemnat pe preoți să se implice în activități caritabile, iar episcopilor le-a cerut să înființeze seminarii pentru educarea tinerilor. Sfântul Isidor de Sevilla a scris numeroase lucrări din domeniul dogmaticii și moralei, însă cea mai cunoscută dintre ele este Etymologiae, care era un soi de Wikipedia care încerca să rezume cunoștințele lumii antice. Pentru a-i ajuta pe cititori să găsească mai ușor o informație anume, el a creat niște baze de date asemănătoare cu cele utilizate azi de informaticieni. Isidor de Sevilla a fost proclamat sfânt în anul 1598, iar în 1722 a fost proclamat Doctor al Bisericii. Sfântul Ioan-Paul al II-lea l-a declarat în anul 2001 drept protector al Internetului, al internauților și al studenților. Acest gest face parte din din eforturile Bisericii Catolice de a stimula utilizarea comunicării sociale în scopuri bune, spune episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla spune că, personal, folosește emailul și aplicații precum Whatsapp pentru a ține legătura cu alți clerici, cu prieteni sau cu credincioșii. De asememea, el a amintit și de succesul postărilor pe Twitter ale Papei Francisc, precum și de faptul că multe dintre ele au fost adunate într-un volum care se bucură de celebritate și care se numește în limba engleză Twitting with God.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePensiunile din Munții Apuseni își așteaptă oaspeții de Paște
Next articleTaximetriștii clujeni vor să crească tarifele. Cât va costa o cursă de un kilometru?
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

eleven + seven =